Imate debeli razlog za uživanje u baklavama i ostalim orijentalnim specijalitetima: U toku je NEDELJA TURSKE KUHINJE

alo.rs/promo

17:35

Kulinarski globus 0

Svi ljubitelji baklave, kadaifa, tulumbi, kebaba, pa i rahatlokuma i alve, ove nedelje imaju izgovor da se prepuste čulima i idu kuda ih nepca vode, jer je u toku Nedelja turske kuhinje.

Imate debeli razlog za uživanje u baklavama i ostalim orijentalnim specijalitetima: U toku je NEDELJA TURSKE KUHINJE
Shutterstock

 

Do kraja nedelje ljubitelji gastronomije iz celog sveta obeležiće Nedelju turske kuhinje. Ove godine, Nedelju će obeležiti pre svega u znaku regionalne kuhinje Hataja, koji nosi titulu 26. gastronomskog grada sveta, a koju mu je dodelila Mreža kreativnih gradova Uneska.

Centar pažnje je na održivim i praksama „zero waste“ proizvodnje u turskoj kulturi ishrane. To je još jedna sličnost sa Srbijom – ništa se ne baca!

Učesnici događaja Nedelje turske kuhinje pripremaće jela iz Hataja koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuvanja i dobiti detaljan uvid u drevnu i održivu tursku kuhinju. Istovremeno, dobiće priliku da upoznaju bogat biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću i dobiti praktično iskustvo sa metodologijom kuvanja u turskoj kuhinji, koja se zasniva na održivom i zero waste pristupu. Zdravi i vanvremenski recepti ujediniće učesnike oko turskih rituala jela i pića, koji su strukturisani oko osećaja jedinstva i zajedništva i kulturne održivosti. Tokom događaja biće obezbeđena turska kafa, turski čaj i lokum, a prisutni će moći da probaju mnoge aspekte turske kuhinje.

Hatajska kuhinja kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje i žitarice, mahunarke, povrće, voće, autohtono bilje i začine uzgajane na plodnim zemljištima u kojima dominira mediteranska klima.

Kulinarsko nasleđe grada, koje je tokom istorije ugostilo mnoge različite civilizacije, privlači pažnju svojim jedinstvenim doručkom i stotinama jela. Hatajski meni, koji će biti pripremljen u okviru Nedelje turske kuhinje, uključuje: biberli ekmek - hleb sa pastom od crvene paprika; salatu od maslina; humuskisir - fina bulgur salata; tepsi kebab - kebab u rerni; kunefe - kadaif desert sa sirom.

 

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading