ČATNI, indijski namaz od crvenog luka, očaraće vas raznolikim ukusima i prekrasnom bojom

alo.rs

08:30

Kulinarski globus 0

Čatni je namaz od voća ili povrća s gomilom začina koji se vezuje uz indijsku kulinarsku tradiciju. Ovaj s crvenim lukom odličan je sa sirevima ili krekerima, u sendviču, burgeru ili uz pečeno meso.

ČATNI, indijski namaz od crvenog luka, očaraće vas raznolikim ukusima i prekrasnom bojom
Shutterstock

 

Čatni od crvenog luka

Sastojci:

1,5 kg ljubičastog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 ljuta paprika

2 lovorova lista

200 g smeđeg šećera

200 ml balzamko sirćeta

200 ml vinskog sirćeta

Priprema:

Crveni luk oljuštite i isecite na tanke polumesece. Isecite ljutu papričicu po dužini, uklonite joj semenke i iseckajte je. Dodajte maslinovo ulje u veći lonac i sačekajte da se zagreje. Dodajte seckanu čili papričicu i kratko propržite, dodajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte lovorov list, šećer, balzamiko i vinsko sirće i dobro promešajte. Smanjite vatru i kuvajte dva sata, povremeno mešajući. Kada čatni postane gust i sjajan, uklonite lovorov list i kašikom ga prebacite u sterilisane tegle. Čuvajte na tamnom mestu do šest meseci. Kada ga otvorite, držite ga u frižideru.


Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading