Ičiija, staro hercegovaćko jelo od pogače zalivene supom koje je Ivo Andrić obožavao

Ivana Vujnović

09:00

Kulinarski globus 0

Biser tradicionalne mostarske kuhinje koji čuvamo od zaborava.

Ičiija, staro hercegovaćko jelo od pogače zalivene supom  koje je Ivo Andrić obožavao
Shutterstock

 

Ičija od pogače

Sastojci:

1 osušena pogača

600 g junećeg mesa

50 g pirinča

100 g maslaca

1 šargarepa

peršun

so, biber

Priprema:

Pirinač oprati i skuvati. Meso (ovčije ili teleće) iseckati na veličinu zalogaja i skuvati sa šargarepom u posoljenoj vodi. Manju pogaču izlomiti na komadiće. Dodati pirinač. Posoliti, pobiberiti i posuti iseckanim peršunom. Zaliti supom (ali tako da smesa ne pliva u tečnosti) i izmešati. Staviti u tanjem sloju u tepsiju. Odozgo rasporediti meso i sve zaliti vrelom masnoćom. Zapeći u rerni da porumeni. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading