Ičiija, staro hercegovaćko jelo od pogače zalivene supom koje je Ivo Andrić obožavao
Biser tradicionalne mostarske kuhinje koji čuvamo od zaborava.
Ičija od pogače
Sastojci:
1 osušena pogača
600 g junećeg mesa
50 g pirinča
100 g maslaca
1 šargarepa
peršun
so, biber
Priprema:
Pirinač oprati i skuvati. Meso (ovčije ili teleće) iseckati na veličinu zalogaja i skuvati sa šargarepom u posoljenoj vodi. Manju pogaču izlomiti na komadiće. Dodati pirinač. Posoliti, pobiberiti i posuti iseckanim peršunom. Zaliti supom (ali tako da smesa ne pliva u tečnosti) i izmešati. Staviti u tanjem sloju u tepsiju. Odozgo rasporediti meso i sve zaliti vrelom masnoćom. Zapeći u rerni da porumeni. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)