Ičiija, staro hercegovaćko jelo od pogače zalivene supom koje je Ivo Andrić obožavao
Biser tradicionalne mostarske kuhinje koji čuvamo od zaborava.
Ičija od pogače
Sastojci:
1 osušena pogača
600 g junećeg mesa
50 g pirinča
100 g maslaca
1 šargarepa
peršun
so, biber
Priprema:
Pirinač oprati i skuvati. Meso (ovčije ili teleće) iseckati na veličinu zalogaja i skuvati sa šargarepom u posoljenoj vodi. Manju pogaču izlomiti na komadiće. Dodati pirinač. Posoliti, pobiberiti i posuti iseckanim peršunom. Zaliti supom (ali tako da smesa ne pliva u tečnosti) i izmešati. Staviti u tanjem sloju u tepsiju. Odozgo rasporediti meso i sve zaliti vrelom masnoćom. Zapeći u rerni da porumeni. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)