HILANDARSKA PITA Omiljena poslastica grčkih monaha gotova je za 10 minuta a krepi dušu i telo
Pošto je život u manastiru fizički zahtevan, monasi koji tamo obitavaju, kad ne poste, vole a naprave ovu pitu koja ih podseća na detinjstvo.
Hilandarski kolač s borovnicama
Sastojci:
5-6 kora za pitu
100 g putera
150 ml slatke pavlake
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
1 limun (korica)
50 g šećera
100-150 g borovnica
šećer u prahu
Priprema:
Posudu za pečenje premažite puterom pa u nju stavite kore za savijače koje ste prstima naborali. Kore neka budu posložene gusto jedna do druge. Maslac otopite i prelijte ga preko kora pa sve zajedno ubacite u rernu na 180 stepeni oko 5 minuta. U međuvremeni pomešajte slatku pavlaku, jaja, sok i koricu limuna, šećer i vaniliju. Kore izvadite iz pećnice, u nabore utaknite borovnice, sve zajedno prelijte umućenom smesom, pospite s još malo borovnica pa pecite 30k minuta na 170 stepeni. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)