HILANDARSKA PITA Omiljena poslastica grčkih monaha gotova je za 10 minuta a krepi dušu i telo
Pošto je život u manastiru fizički zahtevan, monasi koji tamo obitavaju, kad ne poste, vole a naprave ovu pitu koja ih podseća na detinjstvo.
Hilandarski kolač s borovnicama
Sastojci:
5-6 kora za pitu
100 g putera
150 ml slatke pavlake
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
1 limun (korica)
50 g šećera
100-150 g borovnica
šećer u prahu
Priprema:
Posudu za pečenje premažite puterom pa u nju stavite kore za savijače koje ste prstima naborali. Kore neka budu posložene gusto jedna do druge. Maslac otopite i prelijte ga preko kora pa sve zajedno ubacite u rernu na 180 stepeni oko 5 minuta. U međuvremeni pomešajte slatku pavlaku, jaja, sok i koricu limuna, šećer i vaniliju. Kore izvadite iz pećnice, u nabore utaknite borovnice, sve zajedno prelijte umućenom smesom, pospite s još malo borovnica pa pecite 30k minuta na 170 stepeni. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.
BURITO S MLEVENIM MESOM Meksički specijalitet za dane kada nemate vremena, a prava je eksplozija ukusa
Tradicionalno meksičko jelo nestaće sa stola odmah.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
Komentari (0)