HILANDARSKA PITA Omiljena poslastica grčkih monaha gotova je za 10 minuta a krepi dušu i telo

Ivana Vujnović

08:00

Kulinarski globus 0

Pošto je život u manastiru fizički zahtevan, monasi koji tamo obitavaju, kad ne poste, vole a naprave ovu pitu koja ih podseća na detinjstvo.

Hilandarski kolač s borovnicama
Printscreen/Youtube

 

Hilandarski kolač s borovnicama

Sastojci:

5-6 kora za pitu

100 g putera

150 ml slatke pavlake

2 jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

sok pola limuna

1 limun (korica)

50 g šećera

100-150 g borovnica

šećer u prahu

Priprema:

Posudu za pečenje premažite puterom pa u nju stavite kore za savijače koje ste prstima naborali. Kore neka budu posložene gusto jedna do druge. Maslac otopite i prelijte ga preko kora pa sve zajedno ubacite u rernu na 180 stepeni oko 5 minuta. U međuvremeni pomešajte slatku pavlaku, jaja, sok i koricu limuna, šećer i vaniliju. Kore izvadite iz pećnice, u nabore utaknite borovnice, sve zajedno prelijte umućenom smesom, pospite s još malo borovnica pa pecite 30k minuta na 170 stepeni. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading