HILANDARSKA PITA Omiljena poslastica grčkih monaha gotova je za 10 minuta a krepi dušu i telo
Pošto je život u manastiru fizički zahtevan, monasi koji tamo obitavaju, kad ne poste, vole a naprave ovu pitu koja ih podseća na detinjstvo.
Hilandarski kolač s borovnicama
Sastojci:
5-6 kora za pitu
100 g putera
150 ml slatke pavlake
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
1 limun (korica)
50 g šećera
100-150 g borovnica
šećer u prahu
Priprema:
Posudu za pečenje premažite puterom pa u nju stavite kore za savijače koje ste prstima naborali. Kore neka budu posložene gusto jedna do druge. Maslac otopite i prelijte ga preko kora pa sve zajedno ubacite u rernu na 180 stepeni oko 5 minuta. U međuvremeni pomešajte slatku pavlaku, jaja, sok i koricu limuna, šećer i vaniliju. Kore izvadite iz pećnice, u nabore utaknite borovnice, sve zajedno prelijte umućenom smesom, pospite s još malo borovnica pa pecite 30k minuta na 170 stepeni. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)