SUPA OD MORSKOG KAMENA Nekad sirotinjsko jelo dalmatinskih mornara danas je delicija koja se poslužuje u finim restoranima
U Srba postoji priča o klin ili ajnpren čorbi od brašna, masti, jajeta a kod Dalmatinaca je to supa od kamena. S njom je povezana zanimljiva priča o tome kako se pravi a ukus joj je, kako kažu oni koji su je probali, čarobni morski.
Ovo jelo je bilo popularno u davna vremena kod siromašnih, ali snalažljivih ljudi s mora. Kada bi ulov bio preslab, kuvali su morsko kamenje, puno malih školjkica, pužića, nekad i ribica. Za lonac sa četiri do pet porcija dovoljan je kamen malo veći od šake.
Dalmatinska čorba od kamena
Sastojci:
1 šupljikavi kamen malo veći od šake
povrće koje imate (šargarepa, crni luk, krumpir, celer, peršun)
testenina ili pirinač
Priprema:
Morski kamen se pre kuvanja nije ispirao, već se odmah ubacivao u lonac s vodom. To i danas često rade stari iskusni mornari. Iako je recept sam po sebi jednostavan, izazov je pronaći dobar kamen - on mora da bude šupljikaste strukture da bi u njegovim rupicama mogle da se ušuškaju alge i različiti morski organizmi.
Kamen se stavlja u hladnu vodu kojoj se dodaje seckano povrće koje imate - šargarepa, crni luk, krumpir, peršun… Sa solju budite oprezni jer je sam kamen slan. Nakon pola sata do 45 minuta, kamen se vadi, supa procedi a onda se u nju vraća usitnjeno povrće i zakuva testenina ili pirinač po želji.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)