SUPA OD MORSKOG KAMENA Nekad sirotinjsko jelo dalmatinskih mornara danas je delicija koja se poslužuje u finim restoranima
U Srba postoji priča o klin ili ajnpren čorbi od brašna, masti, jajeta a kod Dalmatinaca je to supa od kamena. S njom je povezana zanimljiva priča o tome kako se pravi a ukus joj je, kako kažu oni koji su je probali, čarobni morski.
Ovo jelo je bilo popularno u davna vremena kod siromašnih, ali snalažljivih ljudi s mora. Kada bi ulov bio preslab, kuvali su morsko kamenje, puno malih školjkica, pužića, nekad i ribica. Za lonac sa četiri do pet porcija dovoljan je kamen malo veći od šake.
Dalmatinska čorba od kamena
Sastojci:
1 šupljikavi kamen malo veći od šake
povrće koje imate (šargarepa, crni luk, krumpir, celer, peršun)
testenina ili pirinač
Priprema:
Morski kamen se pre kuvanja nije ispirao, već se odmah ubacivao u lonac s vodom. To i danas često rade stari iskusni mornari. Iako je recept sam po sebi jednostavan, izazov je pronaći dobar kamen - on mora da bude šupljikaste strukture da bi u njegovim rupicama mogle da se ušuškaju alge i različiti morski organizmi.
Kamen se stavlja u hladnu vodu kojoj se dodaje seckano povrće koje imate - šargarepa, crni luk, krumpir, peršun… Sa solju budite oprezni jer je sam kamen slan. Nakon pola sata do 45 minuta, kamen se vadi, supa procedi a onda se u nju vraća usitnjeno povrće i zakuva testenina ili pirinač po želji.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)