SUPA OD MORSKOG KAMENA Nekad sirotinjsko jelo dalmatinskih mornara danas je delicija koja se poslužuje u finim restoranima

Ivana Vujnović

15:32

Kulinarski globus 0

U Srba postoji priča o klin ili ajnpren čorbi od brašna, masti, jajeta a kod Dalmatinaca je to supa od kamena. S njom je povezana zanimljiva priča o tome kako se pravi a ukus joj je, kako kažu oni koji su je probali, čarobni morski.

Dalmatinska čorba od kamena
Shutterstock

 

Ovo jelo je bilo popularno u davna vremena kod siromašnih, ali snalažljivih ljudi s mora. Kada bi ulov bio preslab, kuvali su morsko kamenje, puno malih školjkica, pužića, nekad i ribica. Za lonac sa četiri do pet porcija dovoljan je kamen malo veći od šake.

Dalmatinska čorba od kamena

Sastojci:

1 šupljikavi kamen malo veći od šake

povrće koje imate (šargarepa, crni luk, krumpir, celer, peršun)

testenina ili pirinač

Priprema: 

Morski kamen se pre kuvanja nije ispirao, već se odmah ubacivao u lonac s vodom. To i danas često rade stari iskusni mornari. Iako je recept sam po sebi  jednostavan, izazov je pronaći dobar kamen - on mora da bude šupljikaste strukture da bi u njegovim rupicama mogle da se ušuškaju alge i različiti morski organizmi.  

Kamen se stavlja u hladnu vodu kojoj se dodaje seckano povrće koje imate - šargarepa, crni luk, krumpir, peršun… Sa solju budite oprezni jer je sam kamen slan. Nakon pola sata do 45 minuta, kamen se vadi, supa procedi a onda se u nju vraća usitnjeno povrće i zakuva testenina ili pirinač po želji.

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading