NAJBOLJI OBROK TOKOM VRELIH DANA Turska krompir salata, bez luka, a tako aromatična i osvežavajuća

Slobodanka Ćorić

07:58

Kulinarski globus 0

Tuska krompir salata se sprema brzo, a divnog je mirisa i nakon što odstoji par sati…

NAJBOLJI OBROK TOKOM VRELIH DANA Turska krompir salata, bez luka, a tako aromatična i osvežavajuća
Shutterstock

Ova turska krompir salata odlično se slaže uz mesa, ali može i da se jede kao poseban obrok. Umesto luka, koji je kod nas neizostavan, u ovaj recept se dodaje nana koja daje poseban ukus i aromu jelu.

Obrok salate su inače najbolje rešenje tokom letnjih dana, jer sadrže neophodne vitamine i minerale, a nisu teške za varenje.

SASTOJCI:

4 veća krompira

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike svežeg peršuna

2 kašike sveže nane

1 kašika limunovog soka

so, biber

PRIPREMA: 

U većoj šerpi sipajte vodu, pa ubacite dobro opran, neoljušten krompir i kuvajte oko pola sata ili dok potpuno ne omekša.

Kada je skuvan ostavite ga da se prohladi, a zatim ga ogulite i isecite na veće komade.

Peršun i nanu dobro operite, pa naseckajte i ubacite u činiju sa krompirom.Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber po ukusu i sve dobro promešajte.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading