NAJBOLJI OBROK TOKOM VRELIH DANA Turska krompir salata, bez luka, a tako aromatična i osvežavajuća
Tuska krompir salata se sprema brzo, a divnog je mirisa i nakon što odstoji par sati…
Ova turska krompir salata odlično se slaže uz mesa, ali može i da se jede kao poseban obrok. Umesto luka, koji je kod nas neizostavan, u ovaj recept se dodaje nana koja daje poseban ukus i aromu jelu.
Obrok salate su inače najbolje rešenje tokom letnjih dana, jer sadrže neophodne vitamine i minerale, a nisu teške za varenje.
SASTOJCI:
4 veća krompira
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike svežeg peršuna
2 kašike sveže nane
1 kašika limunovog soka
so, biber
PRIPREMA:
U većoj šerpi sipajte vodu, pa ubacite dobro opran, neoljušten krompir i kuvajte oko pola sata ili dok potpuno ne omekša.
Kada je skuvan ostavite ga da se prohladi, a zatim ga ogulite i isecite na veće komade.
Peršun i nanu dobro operite, pa naseckajte i ubacite u činiju sa krompirom.Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber po ukusu i sve dobro promešajte.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)