RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆI GURMANLUK Gaspačo čorba okrepljujući spas od tropske vreline

Izvor: Slobodanka Ćorić

08:40

Kulinarski globus 0

Kraljica španske trpeze, čuvena Gaspačo čorba servira se sirova, ledena i definitivno osvežava u trenutku

RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆI GURMANLUK Gaspačo čorba okrepljujući spas od tropske vreline
Shutterstock

SASTOJCI:

2 veća veća paradaza
3 dl gustog soka od paradajza
1 manja žuta/zelena paprika
1 manji krastavac
1 mladi crni luk
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
začini po ukusu: so, biber, bosiljak…

PRIPREMA:

Najpre oljuštite i iseckajte paradajz. Dodajte mu sok od paradajza, crni i beli luk, a zatim sve dobro izblendajte
Ostatak povrća iseckajte na sitno, zatim sjedinite sve, sipajte u lonac i ostavite par sati u frižider da odstoji.
Prilikom služenja, dodajte kockice leda i prepečen hleb ili krutone.
Po ukusu, u čorbu možete dodati mleveni kim i ljutu (čili) papriku. Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a svako sebi može dodati još nešto po izboru – rendani sir, parmezan, jogurt…

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading