RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆI GURMANLUK Gaspačo čorba okrepljujući spas od tropske vreline

Slobodanka Ćorić

08:40

Kulinarski globus 0

Kraljica španske trpeze, čuvena Gaspačo čorba servira se sirova, ledena i definitivno osvežava u trenutku

RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆI GURMANLUK Gaspačo čorba okrepljujući spas od tropske vreline
Shutterstock

SASTOJCI:

2 veća veća paradaza
3 dl gustog soka od paradajza
1 manja žuta/zelena paprika
1 manji krastavac
1 mladi crni luk
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
začini po ukusu: so, biber, bosiljak…

PRIPREMA:

Najpre oljuštite i iseckajte paradajz. Dodajte mu sok od paradajza, crni i beli luk, a zatim sve dobro izblendajte
Ostatak povrća iseckajte na sitno, zatim sjedinite sve, sipajte u lonac i ostavite par sati u frižider da odstoji.
Prilikom služenja, dodajte kockice leda i prepečen hleb ili krutone.
Po ukusu, u čorbu možete dodati mleveni kim i ljutu (čili) papriku. Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a svako sebi može dodati još nešto po izboru – rendani sir, parmezan, jogurt…

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading