RUČAK NA KAŠIKU ZA 350 DINARA Recept za pikantni gulaš sa piletinom, zdravo i ukusno
Jeftin ručak je itekako opcija, a kada je u pitanju gulaš onda je još bolje
Potrebno je:
- 300 g pilećeg belog mesa
- 250 ml paradajz soka
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 300 g krompira
- kašika kari praha
- pola kašičice cimeta
- kašika ljute aleve paprike
- so biber, ulje
Priprema
Luk iseći na kockice, paprike na tračice, krompire oljuštite i isecite na kockice. Piletinu iseći na kockice. U dubljoj šerpi zagrejte ulje i stavite piletinu. Pospite karijem i posolite kašičicom soli. Pržite desetak minuta, dok ne porumeni.
U šerpu sa piletinom dodajte luk, dolijte pola šolje vode da ne bi zagorelo i dinstajte pet minuta. Dodajte papriku i nalijte paradajz sos. Sipajte pola kašičice cimeta. Kuvajte desetak minuta, a onda dodajte krompir i nalijte sa pola litra vode. Začinite biberom i solju po ukusu. Sipajte alevu papriku. Poklopite i kuvajte dvadesetak minuta ili dok krompir ne omekša.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
Komentari (0)