SKONSI POGAČICE OD 3 SASTOJKA Jedu ih i na britanskom dvoru za doručak a prave se zaista jednostavno

Ivana Vujnović

10:34

Kulinarski globus 0

Tradicionalne engleske pogačice skonsi jedu se sa džemom a uz njih ide odlično mleko ili mlak čaj. Ako volite u testo možete dodati seckane suve brusnice.

Engleske pogačice skonsi
Shutterstock

 

Skonsi

Sastojci: 

320 g brašna tip 400 meko

1 kesica praška za pecivo

3 kašike šećera 

1/2 kašičice soli

150 ml kisele pavlake

1 kašičica arome vanile

1 jaje

170 g putera

Priprema: 

Pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo, šećer i so pa dodajte kockice hladnog putera. U drugoj pomešajte kiselu pavlaku, jaje i aromu vanile. Prstima mrvite puter u mrvičastu smesu. Dodajte smešu sa kiselom pavlakom. Nemojte previše mesiti da bi skonsi bili prhki. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i preklopite par puta. Oklagijom rastanjite testo na debljinu 1-1,5 cm i vadite pogačice- Slažite ih na pleh obložen pek-papirom., premažite sa malo mleka i pospite sa šećerom. Pecite u 20 minuta na 200 stepeni.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading