SKONSI POGAČICE OD 3 SASTOJKA Jedu ih i na britanskom dvoru za doručak a prave se zaista jednostavno

Trpeza/I.V.

10:34

Kulinarski globus 0

Tradicionalne engleske pogačice skonsi jedu se sa džemom a uz njih ide odlično mleko ili mlak čaj. Ako volite u testo možete dodati seckane suve brusnice.

Engleske pogačice skonsi
Shutterstock

 

Skonsi

Sastojci: 

320 g brašna tip 400 meko

1 kesica praška za pecivo

3 kašike šećera 

1/2 kašičice soli

150 ml kisele pavlake

1 kašičica arome vanile

1 jaje

170 g putera

Priprema: 

Pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo, šećer i so pa dodajte kockice hladnog putera. U drugoj pomešajte kiselu pavlaku, jaje i aromu vanile. Prstima mrvite puter u mrvičastu smesu. Dodajte smešu sa kiselom pavlakom. Nemojte previše mesiti da bi skonsi bili prhki. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i preklopite par puta. Oklagijom rastanjite testo na debljinu 1-1,5 cm i vadite pogačice- Slažite ih na pleh obložen pek-papirom., premažite sa malo mleka i pospite sa šećerom. Pecite u 20 minuta na 200 stepeni.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading