HRSKAVI TART IZ TOSKANE Iskoristite sezonu tikvica da napravite italijnski specijalitet skarpaču
Brz i jednostavan rustikalni italijanski kolač od tikvica sa hrskavim ivicama savršen kao užina ili prilog od povrća iz Vijaređa - primorskog grada u Toskani.
Toskanska skarpača
Sastojci:
2 tikvice
1 luk
5 kašika ( u zavisnosti od količine tečnosti koja ostane od tikvica)
so, biber
1 jaje i malo rendanog parmezana (opciono)
Priprema:
Na mandolini izendajte tikvice. Posolite i ostavite da puste tečnost. Dobro ih ocedite i pomešajte sa takođe na mandolini isečenim crnim lukom. Žicom pomešajte maslinovo ulje i brašno. Dodajte sok koji ste ocedili od tikvica. Treba da dobijete smesu gustine kao za palačinke. Sve dobro promešajte i začiinite. Izručite semsu u nauljen pleh i poravnajte kašikom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)