HRSKAVI TART IZ TOSKANE Iskoristite sezonu tikvica da napravite italijnski specijalitet skarpaču
Brz i jednostavan rustikalni italijanski kolač od tikvica sa hrskavim ivicama savršen kao užina ili prilog od povrća iz Vijaređa - primorskog grada u Toskani.
Toskanska skarpača
Sastojci:
2 tikvice
1 luk
5 kašika ( u zavisnosti od količine tečnosti koja ostane od tikvica)
so, biber
1 jaje i malo rendanog parmezana (opciono)
Priprema:
Na mandolini izendajte tikvice. Posolite i ostavite da puste tečnost. Dobro ih ocedite i pomešajte sa takođe na mandolini isečenim crnim lukom. Žicom pomešajte maslinovo ulje i brašno. Dodajte sok koji ste ocedili od tikvica. Treba da dobijete smesu gustine kao za palačinke. Sve dobro promešajte i začiinite. Izručite semsu u nauljen pleh i poravnajte kašikom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)