HRSKAVI TART IZ TOSKANE Iskoristite sezonu tikvica da napravite italijnski specijalitet skarpaču

I. Vujnović

10:35

Kulinarski globus 0

Brz i jednostavan rustikalni italijanski kolač od tikvica sa hrskavim ivicama savršen kao užina ili prilog od povrća iz Vijaređa - primorskog grada u Toskani.

Toskanska skarpača
Shutterstock

 

Toskanska skarpača

Sastojci:

2 tikvice

1 luk

5 kašika ( u zavisnosti od količine tečnosti koja ostane od tikvica)

so, biber

1 jaje i malo rendanog parmezana (opciono)

Priprema:

Na mandolini izendajte tikvice. Posolite i ostavite da puste tečnost. Dobro ih ocedite i pomešajte sa takođe na mandolini isečenim crnim lukom. Žicom pomešajte maslinovo ulje i brašno. Dodajte sok koji ste ocedili od tikvica. Treba da dobijete smesu gustine kao za palačinke. Sve dobro promešajte i začiinite. Izručite semsu u nauljen pleh i poravnajte kašikom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading