HRSKAVI TART IZ TOSKANE Iskoristite sezonu tikvica da napravite italijnski specijalitet skarpaču

I. Vujnović

10:35

Kulinarski globus 0

Brz i jednostavan rustikalni italijanski kolač od tikvica sa hrskavim ivicama savršen kao užina ili prilog od povrća iz Vijaređa - primorskog grada u Toskani.

Toskanska skarpača
Shutterstock

 

Toskanska skarpača

Sastojci:

2 tikvice

1 luk

5 kašika ( u zavisnosti od količine tečnosti koja ostane od tikvica)

so, biber

1 jaje i malo rendanog parmezana (opciono)

Priprema:

Na mandolini izendajte tikvice. Posolite i ostavite da puste tečnost. Dobro ih ocedite i pomešajte sa takođe na mandolini isečenim crnim lukom. Žicom pomešajte maslinovo ulje i brašno. Dodajte sok koji ste ocedili od tikvica. Treba da dobijete smesu gustine kao za palačinke. Sve dobro promešajte i začiinite. Izručite semsu u nauljen pleh i poravnajte kašikom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading