NAJUKUSNIJI RUČAK Špageti sa piletinom i spanaćem u neodoljivom bogatom sosu

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Piletina je uvek odličan izbor, posebno kada su paste u pitanju. Uz dodatak kremastog sosa i povrća ova pasta postaće vam omiljena.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

2 pileća filea

500 g špageta

200 ml pavlake za kuvanje

200 g svežeg spanaća

1 kašičica mlevene paprike

2 čena belog luka

1 kašičica soli

2 kašike putera

4 suva paradajza

Priprema:

Meso isecite na filete i začinite paprikom i solju. Ispržite ih na zagrejanom puteru. Izvadite ih, a u istom tiganju prodinstajte iseckan beli luk, dodajte suv paradajz i pavlaku za kuvanje. Ostavite da se kuva oko pet minuta. Dodajte spanać i kuvajte još toliko. Vratite meso i ostavite 2-3 minuta. Testeninu skuvajte po uputstvu sa kesice, izvadite na tanjir, odozgo stavite meso i prelijte umakom.

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading