Najukusnija lazanja u tiganju: Da, i to postoji - evo i kako!
Evo kako da pripremite lazanju u tiganju koja raspamećuje sva čula...
Lazanje su jedno od najpozantijih italijanskih jela, koje se sprema od kora, ragu i bešamel sosa. Izuzetno su ukusne, pa nije ni čudo što mnogi vole da ih jedu. Prirpema nije zahtevna, ali sastojci mogu da budu malo skuplji. Ako želite da napravite jeftiniju verziju lazanja, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. Napravite lazanje u tiganjusa hlebom, povrćem, paradajz i belim soso, a sve obogatite sirom koji se topi. Cela porodica će biti oduševljena ovim ručkom.
Sastojci:
Za paradajz sos:
3 paradajza
1 crni luk
2 čena belog luka
1 kašičica origana
1/2 kašičice crvene paprike
1 kašičica šećera
1/2 kašičice tucane paprike
Za beli sos:
1 kašika ulja
1 kašičica putera
1 čen belog luka
3 šolje mleka
1/2 šolje makarona
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice origana
100 g tvrdog sira
Za povrće:
1 kašika ulja
1 kašičica putera
1 čen belog luka
1/2 crnog luka
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1/2 šolje kukuruza iz konzerve
100 g brokolija
1 manji paradajz
1 kašičica origana
1 kašičica tucane paprike
Još:
8 parčića tost hleba
100 g tvrdog sira
malo putera
Priprema:
Paradajz zasecite i stavite u provrelu vodu, pa kratko blanširajte. Zatim skinite kožicu i ispasitajte u blenderu. U tiganju propržite sitno seckani crni i beli luk, pa sipajte paradajz sos. Kad krene da ključa dodajte origano, slatku papriku, šećer, tucanu papriku i posolite, pa promešajte. Kada se sos malo zgusne gotov je. U drugom tiganju istopite puter sa uljem, pa dodajte mleveni beli luk. Posle par sekundi sipajte mleko i makarone. Promešajte. Posle par minuta posolite, pobiberite, pa pospite origanom. Promešajte i kuvajte dok se malo ne zgusne, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte rendani sir. U neku posudu odvojite 50 ml sosa (bez makarona), trebaće vam za kasnije. U trećem tiganju istopite puter sa uljem, pa dodajte sitno seckani beli i crni luk. Kada malo omekaša dodajte seckane paprike, kukuruz, brokoli koji ste prethodno blanširali. Zatim dodajte i sitno seckani paradajz, pa posolite, pobiberite, pospite origanom i tucanom paprikom. Promešajte i ostavite kratko da se krčka.
Hlebu isecite koricu, pa ga oklagijom malo razvucite. Tiganj premažite uljem ili istopljenim puterom, pa dno premažite paradajz sosom. Preko premažite beli sos, pa poređajte četiri parčeta hleba. Opet premažite paradajz sos, pa beli sos, pa povrće, pospite rendanim sirom, pa prelijte onim sosom što ste ostavili sa strane. Poređajte još četiri parčeta hleba, pa premažite paradajz sosom, a zatim belim sosom, pa pospite rendanim sirom. Komadiće putera pobacajte preko jela, pa poređajte povrće i premažite paradajz sosom. Poklopite i pecite.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)