REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

Ivana Pavlović

13:30

Kulinarski globus 0

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

revani
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g jogurta
  • 100 g putera
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g brašna

za sirup

  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 kašike limunovog soka

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jaja umutite sa šećerom, jogurtom, uljem i rastopljenim puterom. Onda dodajte prašak za pecivo i brašno i opet umutite. Smesu preručite u uljem obloženu tepsiju. Pecite 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi kuvajte šećer, vodu i limunov sok, oko 15 minuta na srednjoj temperaturi. Prohlađen kolač prelijte mlakim sirupom, secite i služite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading