REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
![revani](/data/images/2024-04-09/83655_revani_f.jpg?timestamp=1712613600)
Potrebno je
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 250 g jogurta
- 100 g putera
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
za sirup
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jaja umutite sa šećerom, jogurtom, uljem i rastopljenim puterom. Onda dodajte prašak za pecivo i brašno i opet umutite. Smesu preručite u uljem obloženu tepsiju. Pecite 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi kuvajte šećer, vodu i limunov sok, oko 15 minuta na srednjoj temperaturi. Prohlađen kolač prelijte mlakim sirupom, secite i služite.
Možda vas zanima:
![anđeoski kolač](/data/images/2024-07-24/95191_shutterstock-200615996_f.jpg)
ANĐEOSKI KOLAČ Vazdušasti desert mekan kao duša koji se uklapa u svaku dijetu
Lagan i vazdušast američki kolač napravićete lako a uzećete parče više.
![čokoladni kolač sa makom](/data/images/2024-07-18/94617_shutterstock-32233315_f.jpg)
ČOKOLADNI KOLAČ SA MAKOM GOTOV ZA 5 MINUTA Ukusan kao da ste se trudili satima
Fenomenalni desert uspeće svima, a toliko je dobar da ćete da uzmete parče više.
![mramorni kolač sa breskvama](/data/images/2024-07-18/94539_mramorni-kolac-sa-breskvama_f.jpg)
MRAMORNI KOLAČ SA BRESKVAMA Pravi se brzo i lako, a pravi je raj za sladokusce
Fenomenalni desert u sočnom spoju biskvita sa breskvama.
![kolač od tikvica](/data/images/2024-07-17/94477_shutterstock-1010679238_f.jpg)
KOLAČ OD TIKVICA? MOGUĆE JE! Sočan i mekan kao duša, uzećete parče više
Drugačiji desert u neodoljivom spoju, pravićete stalno.
![kazandibi](/data/images/2024-07-08/93338_shutterstock-727188481_f.jpg)
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
![brigadero](/data/images/2024-06-27/92231_shutterstock-2405218737_f.jpg)
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
![meksička supa od kukuruza](/data/images/2024-06-26/92151_shutterstock-2433915299_f.jpg)
MEKSIČKA SUPA OD KUKURUZA Krepi organizam u trenu, a budi sva čula
Drugačija i aromatična, za pravo uživanje.
![cureki](/data/images/2024-06-24/91871_cureki_f.jpg)
CUREKI Grčka pletenica za prave sladokusce, a klasik bez premca
Idealna za doručak ili užinu, prste da poližete.
![samosa](/data/images/2024-06-12/90536_shutterstock-2159316021_f.jpg)
SAMOSA Indijski hrskavi specijalitet u spoju sa sočnim punjenjem, koji nestaje sa stola odmah
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)