PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Potrebno je
Za testo:
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 6 punih kašika oštrog brašna T-400
- 4 cela jaja
Za fil:
- 350 ml mleka
- 3 cela jaja
- 3 kašike šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike brašna
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake
Priprema:
U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu. Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.

GERMKNEDLE Austrijski specijalitet po receptu za čistu desetku, svaki zalogaj je bolji od prethodnog
U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

ŠOMLOI GALUŠKA Mađarska poslastica koja oduševljava od 1956, a iza nastanka krije prelepu ljubavnu priču
1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu.

PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Pikantni ručak za prave gurmane i one izbirljive
Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

BABKA Poljski čokoladni hleb za prave sladokusce, sočan i mekan kao duša
Najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.
Komentari (0)