PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Potrebno je
Za testo:
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 6 punih kašika oštrog brašna T-400
- 4 cela jaja
Za fil:
- 350 ml mleka
- 3 cela jaja
- 3 kašike šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike brašna
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake
Priprema:
U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu. Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)