TRADICIONALNA TURSKA PICA Nema joj ravne, pokrila celu lepezu božanstvenih ukusa

Ana Klikovac

12:17

Kulinarski globus 0

Jedinstven ukus Lahmadžuna...

Pica
Printscreen/YouTube/Middle Eats

Lahmadžun, takođe poznat kao turska pica je začinjeno tursko jelo od mešavine govedine i namaza na tankoj kori.

Tradicionalno se jede uz salatu i crvene ljute papričice.

Evo kako da napravite tursku picu i uživate u ovom pikantnom jelu:

Sastojci potrebni za koru:

5 šoljica belog brašna
1 ½ šolje mleka (ili vode, ali ako koristite mleko, kora će dobiti lepu zlatnu boju)
četvrtina šolje ulja
3 kašike soli
1 kašika šećera
10 g kvasca

Za začinjenu govedinu:

450 g mlevene govedine
1 crvena paprika
zeleni biber
2 paradajza
1 velika glavica crnog luka
1 kašika paradajza
1 ½ kašika kumina
1 ½ kašika bibera
3 kašike soli
seckani peršun
petina šolje maslinovog ulja

Priprema:

Da pripremite koru, stavite sve sastojke u činiju i izmešajte. Mesite testo 5 minuta, a zatim ostavite da odstoji 2 sata.
Stavite papriku, paradajz, luk i peršun u blender. Kada dobijete jedinstvenu mešavinu, dodajte meso zajedno sa paradajz pireom i začinima i napravite lepu mešavinu.
Od odstajalog testa napravite loptice koje su nešto veće od ping-pong loptice. Pospite ih sa malo brašna po površini i od svake loptice oklagijom razvucite koru. Kašikom naneti smesu od mesa, a zatim stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite od 5 do 10 minuta.
Kada je Lahmadžun gotov, naprskajte ga sokom od limuna i dodajte zelenu salatu. Ako želite, savijte ga u rolnu i uživajte u eksploziji ukusa.

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading