TRADICIONALNA TURSKA PICA Nema joj ravne, pokrila celu lepezu božanstvenih ukusa
Jedinstven ukus Lahmadžuna...
Lahmadžun, takođe poznat kao turska pica je začinjeno tursko jelo od mešavine govedine i namaza na tankoj kori.
Tradicionalno se jede uz salatu i crvene ljute papričice.
Evo kako da napravite tursku picu i uživate u ovom pikantnom jelu:
Sastojci potrebni za koru:
5 šoljica belog brašna
1 ½ šolje mleka (ili vode, ali ako koristite mleko, kora će dobiti lepu zlatnu boju)
četvrtina šolje ulja
3 kašike soli
1 kašika šećera
10 g kvasca
Za začinjenu govedinu:
450 g mlevene govedine
1 crvena paprika
zeleni biber
2 paradajza
1 velika glavica crnog luka
1 kašika paradajza
1 ½ kašika kumina
1 ½ kašika bibera
3 kašike soli
seckani peršun
petina šolje maslinovog ulja
Priprema:
Da pripremite koru, stavite sve sastojke u činiju i izmešajte. Mesite testo 5 minuta, a zatim ostavite da odstoji 2 sata.
Stavite papriku, paradajz, luk i peršun u blender. Kada dobijete jedinstvenu mešavinu, dodajte meso zajedno sa paradajz pireom i začinima i napravite lepu mešavinu.
Od odstajalog testa napravite loptice koje su nešto veće od ping-pong loptice. Pospite ih sa malo brašna po površini i od svake loptice oklagijom razvucite koru. Kašikom naneti smesu od mesa, a zatim stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite od 5 do 10 minuta.
Kada je Lahmadžun gotov, naprskajte ga sokom od limuna i dodajte zelenu salatu. Ako želite, savijte ga u rolnu i uživajte u eksploziji ukusa.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)