KROMPIRI NA MEDITERANSKI NAČIN Krompirići spremljeni tako da mogu da se jedu kao glavno jelo
Krompirići koji su odlični kao prilog, ali i kao grickalica uz film, sa začinima koji mirišu na more.
![krompir](/data/images/2023-10-18/64982_shutterstock-2360407003_f.jpg?timestamp=1697580000)
Sastojci
4 krompira
soli (po potrebi)
crni mleveni biber
grančica svežeg ruzmarina
grančica sveže majčine dušice
4 listića sveže žalfije
2 čena belog luka
50 gr putera
3 kašičice maslinovog ulja
Priprema
Operite i ogulite krump
Krompire presecite na pola i stavite ih da se kuvajui. Neka se krčkaju 5-7 minuta u kipućoj vodi. Razlog zbog kojeg kuvamo prvo krompire je taj da omekšamo spoljašnji sloj zahvaljujući čemu ćemo kasnije dobiti predivnu hrskavu koricu.
U međuvremenu kad kuvate krumpire u posudu gde ćete ih peči dodajte maslinovo ulje, 50 g putera te dodajte začine. Beli luk ne morate da čistite jer ukoliko ga ostavite u svojoj ljusci tokom pečenja neće izgoriti i dobićete predivan slatkast ukus koji će vas oduševiti.
Zatim sam dodajte grančicu ruzmarina i majčine dušice i par listova žalfije. Ukoliko niste skloni korišćenju žalfije važno je napomenuti da se radi o predivnom začinu koji kad se ispeče gubi svoj prepoznatljiv miris ali ga predaje vašim krompirićima.
Ocedite krompire nakon 7 min kuvanja, posolite i poparite. Budite oprezni , vreli su. Nemojte se prepasti što nisu mekani. Nije nam cilj da budu mekani. Već da ih laganim kuvanjem u kipućoj vodi pripremimo za pečenje. Uzmite hvataljke i poslažite ih najvećom površinom prema dole kako bi dobili njihovu zanosnu i prepoznatljivu boju. Stavite ih da se puku na 180 C- 40 min. Nakon 30 min pečenja okrenite ih na drugu stranu da dobiju predivnu boju s druge strane.
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)