KROMPIRI NA MEDITERANSKI NAČIN Krompirići spremljeni tako da mogu da se jedu kao glavno jelo

Izvor: Anđela Jovanović

12:00

Kulinarski globus 0

Krompirići koji su odlični kao prilog, ali i kao grickalica uz film, sa začinima koji mirišu na more.

krompir
Shutterstock

Sastojci

4 krompira
soli (po potrebi)
crni mleveni biber
grančica svežeg ruzmarina
grančica sveže majčine dušice
4 listića sveže žalfije
2 čena belog luka
50 gr putera
3 kašičice maslinovog ulja

Priprema

Operite i ogulite krump

Krompire presecite na pola i stavite ih da se kuvajui. Neka se krčkaju 5-7 minuta u kipućoj vodi. Razlog zbog kojeg kuvamo prvo krompire je taj da omekšamo spoljašnji sloj zahvaljujući čemu ćemo kasnije dobiti predivnu hrskavu koricu.

U međuvremenu kad kuvate krumpire u posudu gde ćete ih peči dodajte maslinovo ulje, 50 g putera te dodajte začine. Beli luk ne morate da čistite jer ukoliko ga ostavite u svojoj ljusci tokom pečenja neće izgoriti i dobićete predivan slatkast ukus koji će vas oduševiti.

Zatim sam dodajte grančicu ruzmarina i majčine dušice i par listova žalfije. Ukoliko niste skloni korišćenju žalfije važno je napomenuti da se radi o predivnom začinu koji kad se ispeče gubi svoj prepoznatljiv miris ali ga predaje vašim krompirićima.

Ocedite krompire nakon 7 min kuvanja, posolite i poparite. Budite oprezni , vreli su. Nemojte se prepasti što nisu mekani. Nije nam  cilj da budu mekani. Već da ih laganim kuvanjem u kipućoj vodi pripremimo za pečenje. Uzmite hvataljke i poslažite ih najvećom površinom prema dole kako bi dobili njihovu zanosnu i prepoznatljivu boju. Stavite ih da se puku na 180 C- 40 min. Nakon 30 min pečenja okrenite ih na drugu stranu da dobiju predivnu boju s druge strane. 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading