NAJPOZNATIJA ITALIJANSKA SUPA: Dodajte joj paradajz i testeninu za pravi tradicionalni minestrone ukus

Anđela Jovanović

15:10

Kulinarski globus 0

Tradicionalna italijanska minestrone supa u nekoliko koraka.

NAJPOZNATIJA ITALIJANSKA SUPA: Dodajte joj paradajz i testeninu za pravi tradicionalni minestrone ukus
pixabay

Sastojci

za 4 osobe

  • 50 g pančete (ili slanine)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 stabljike celera
  • 2 kašičice paste od povrća
  • 1 list lovora
  • morska so
  • crni biber
  • 230 g belog pasulja
  • 400 g seckanog paradajza
  • 120 g sitnije testenine
  • narendani parmezan

 

Priprema

U zagrejanu posudu bez ulja stavite pančetu narezanu na kockice i popržite dok se masnoća ne počne topiti.

Dodajte maslinovo ulje i luk narezan na komade. Popecite dok ne omekša pa dodajte izmeljan beli luk, šargarepu narezanu na kockice i sitno naseckani celer.

Nastavite zagrevati dok povrće ne omekša. Ulijte 1 litar vode, dodajte pastu od povrća, lovorov list, so i mleveni crni biber. Zagrejte do vrenja pa smanjite vatru.

Dodajte oceđen i ispran pasulj, isecak paradajz i testeninu. Nastavite kuvati dok testenina nije gotova. Poslužite u posudama s narendanim parmezanom.

Savet

Za još bogatiji minestrone koristite bilo koje sezonsko povrće po želji.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading