KARI SA BUNDEVOM I SOČIVOM Stiže iz Indije, odgovaraće i ishrani ove grupe ljudi

Izvor: Ivana Pavlović

14:40

Kulinarski globus 0

Ako ste ljubitelji jake arome, pikantnog i začinjenog ukusa ovo čuveno indijsko jelo će vas oduševiti. Uživaćete u svakom zalogaju.

curry and pumpkin
Shutterstock

Potrebno je

bundeva - 500 g, 
ljuta paprika - 1 komad, ne previše ljuta
beli luk - 2 čena
paradajz pire - 2 kašike ili kari pire (po želji)
bujon - 750 ml od povrća (može i voda)
luk - 1 glavica
ulje - 1 kašika / maslinovo ulje
crveno sočivo - 250 g
paradajz - 400 g, konzerviran
pirinač - 250 g (basmati)
kokosovo mleko - 300 ml ili biljna pavlaka
so
biber - po ukusu
korijander - 6 strukova (može i suv)

Priprema

Oljuštite bundevu (može i sa korom), očistite je od unutrašnjosti i naseckajte na kockice.

Operite ljutu papriku i presecite je na pola po dužini. Naseckajte je na sitno. Oljuštite beli luk i izgnječite ga u presi.

Rastvorite kari pastu u približno 250 ml vode. Oljuštite luk i naseckajte ga na sitne kockice.

Zagrejte ulje u šerpi. Dinstajte luk, dok ne postane staklast. Dodajte bundevu, ljutu papriku i beli luk i pržite oko 5 minuta. Dodajte sočivo, paradajz, bujon i kari.

Poklopite i ostavite da se kuva oko 20 minuta, a u međuvremenu skuvajte pirinač u slanoj vodi, prema uputstvu sa pakovanja.

Promešajte kokosovo mleko i kari i začinite sa malo soli i bibera.

Operite korijander i otkinite listove sa stabla.

Poslužite vegan kari sa sočivom i bundevom u tanjirima i pospite ga korijanderom.

Tagovi:

Komentari (0)