ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

Izvor: Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

engleska pastirska pita
Shutterstock

Potrebno je

  • velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2 do 3 šargarepe
  • 1 do 2 šake graška
  • so, suvi začin, biber (ako imate malo dete, izostavite biber ili ga stavite veoma malo)
  • ulje
  • mlevena začinska paprika
  • kašičica šećera

Za pire:

  • 1 kg krompira
  • 2 do 3 kašičice putera
  • oko 100 ml mleka (više nego kada se uobičajeno pravi pire krompir)

Priprema:
Izdinstajte crni i beli luk na ulju, pa dodajte meso i začine, a zatim šargarepu i grašak. Kada meso postane braonkasto, znači da je gotovo. Odvojeno pripremite krompir pire, ali s većom količinom mleka nego inače. U podmazani pleh stavite smesu od mesa, a preko nje pire. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading