ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

engleska pastirska pita
Shutterstock

Potrebno je

  • velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2 do 3 šargarepe
  • 1 do 2 šake graška
  • so, suvi začin, biber (ako imate malo dete, izostavite biber ili ga stavite veoma malo)
  • ulje
  • mlevena začinska paprika
  • kašičica šećera

Za pire:

  • 1 kg krompira
  • 2 do 3 kašičice putera
  • oko 100 ml mleka (više nego kada se uobičajeno pravi pire krompir)

Priprema:
Izdinstajte crni i beli luk na ulju, pa dodajte meso i začine, a zatim šargarepu i grašak. Kada meso postane braonkasto, znači da je gotovo. Odvojeno pripremite krompir pire, ali s većom količinom mleka nego inače. U podmazani pleh stavite smesu od mesa, a preko nje pire. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading