NAJLEPŠA JELA SA PAPRIKAMA Od potaža do crvene paste, a svaki zalogaj miluje nepca
Sočni potaž, menemen za doručak ili slasna crvena pasta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Potaž
Sastojci:
- 6 crvenih pečenih paprika
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1 litar povrtnog bujona (ili vode)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 ml neutralne pavlake (opciono)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene paprike
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte krompir isečen na kockice i propržite sve zajedno nekoliko minuta. Sipajte povrtni bujon u šerpu i dodajte pečene paprike. Kuvajte sve dok krompir ne omekša, oko 15-20 minuta.
Kada je povrće kuvano, sklonite šerpu sa vatre i smesu izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako želite da potaž bude kremastiji, dodajte pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Kuvajte još par minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
Crvena pasta
Sastojci:
- 300 g pene testenine
- 3 pečenih crvenih paprika
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 50 g parmezana (rendani)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- Svež bosiljak ili peršun (po želji)
Priprema:
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite. Zatim dodajte ispečene i iseckane paprike. Kuvajte nekoliko minuta, dok se sve lepo ne sjedini.
Skuvajte pene prema uputstvu sa pakovanja, u posoljenoj vodi, dok ne budu al dente. Ocedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Pomešajte sos sa testeninom, dodajte rendani parmezan, so i biber po ukusu, kao i mlevenu papriku. Ukoliko je sos previše gust, dodajte malo vode od testenine da ga razredite.
Menemen
Sastojci:
- 4 paradajza srednje veličine
- 2 crvene paprike
- 3 žute paprike
- 1/2 ljute papričice
- 3 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica sitne morske soli
- pola kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika sitno isečene sveže nane
- 1 kašika sitno isečenog svežeg peršunovog lišća
- 2 kašike putera
- 1 kašika ulja
Priprema:
Jaja izvadite ranije iz frižidera da budu sobne temperature. Operite paprike, paradajz i ljutu papričicu, pa im izvadite seme i iseckajte. Sitno isecite crni i beli luk. Stavite puter i ulje u zagrejan tiganj pa otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckane paprike, posolite, pa posle dodajte i luk i propržite. Zatim dodajte beli luk, papričicu, biber i paradajz, ali pazite da ne zagori. Dodajte jaja, posolite, varjačom promešajte pa začinite. Ugasite ringlu, poklopite i ostavite malo da se uhvati korica.
Možda vas zanima:
PUNJENE PAPRIKE Sočno tradicionalno jelo po baka Mirinom receptu, poješćete u slast
Savršene za ručak, dugo će vas držati sitim, a ukusa koji se pamti.
PAPRIKE SA SIROM Sočno letnje jelo koje osvaja na prvi zalogaj, a uspeva baš svima
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje stavite duplu meru.
MENEMEN Turski sataraš za savršen početak dana, a spreman za 15 minuta
Sočan obrok napravićete brzo, a nestaće u trenu odmah.
CRVENA PASTA Savršen spoj testenine i paradajza napravi se lako, a pojede u trenu
Klasik bez premca u savršenom spoju različitih ukusa.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)