NAJLEPŠA JELA SA PAPRIKAMA Od potaža do crvene paste, a svaki zalogaj miluje nepca

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Sočni potaž, menemen za doručak ili slasna crvena pasta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

menemen
Shutterstock

Potaž
Sastojci:

  • 6 crvenih pečenih paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir
  • 1 litar povrtnog bujona (ili vode)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml neutralne pavlake (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte krompir isečen na kockice i propržite sve zajedno nekoliko minuta. Sipajte povrtni bujon u šerpu i dodajte pečene paprike. Kuvajte sve dok krompir ne omekša, oko 15-20 minuta.

Kada je povrće kuvano, sklonite šerpu sa vatre i smesu izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako želite da potaž bude kremastiji, dodajte pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Kuvajte još par minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.

Crvena pasta
Sastojci:

  • 300 g pene testenine
  • 3 pečenih crvenih paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g parmezana (rendani)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • Svež bosiljak ili peršun (po želji)

Priprema:
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite. Zatim dodajte ispečene i iseckane paprike. Kuvajte nekoliko minuta, dok se sve lepo ne sjedini.
Skuvajte pene prema uputstvu sa pakovanja, u posoljenoj vodi, dok ne budu al dente. Ocedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Pomešajte sos sa testeninom, dodajte rendani parmezan, so i biber po ukusu, kao i mlevenu papriku. Ukoliko je sos previše gust, dodajte malo vode od testenine da ga razredite. 

Menemen
Sastojci:

  • 4 paradajza srednje veličine
  • 2 crvene paprike
  • 3 žute paprike
  • 1/2 ljute papričice
  • 3 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica sitne morske soli
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika sitno isečene sveže nane
  • 1 kašika sitno isečenog svežeg peršunovog lišća
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika ulja

Priprema:
Jaja izvadite ranije iz frižidera da budu sobne temperature. Operite paprike, paradajz i ljutu papričicu, pa im izvadite seme i iseckajte. Sitno isecite crni i beli luk. Stavite puter i ulje u zagrejan tiganj pa otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckane paprike, posolite, pa posle dodajte i luk i propržite. Zatim dodajte beli luk, papričicu, biber i paradajz, ali pazite da ne zagori. Dodajte jaja, posolite, varjačom promešajte pa začinite. Ugasite ringlu, poklopite i ostavite malo da se uhvati korica. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading