PAPULA KOJU JE OBOŽAVAO VOŽD KARAĐORĐE Može da bude i posna i mrsna, a ukusa koji se pamti

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Fenomanalno jelo držaće vas dugo sitim.

karađorđeva papula
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g belog pasulja
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike čvaraka
  • so, biber, beli luk

Priprema
Vožd je bio veoma umeren u jelu i piću. U ono doba se u Šumadiji pravila i posna i mrsna papula. U oba slučaja beli pasulj, onaj krupniji, nalijte hladnom vodom koja se baci kad provri. U drugoj vodi pasulj kuvajte sve dok se zrna ne raskuvaju. Tečnost sačuvajte za dobru čorbu, a oceđeni pasulj dobro izgnječite viljuškom ili istucite drvenim tučkom. U ovako napravljeni pire dodajte so, tucani beli luk, a sve začinite uljem - ako se priprema posna papula. Ako se pravi mrsna papula, prelijte je rastopljenom mašću u kojoj ima i ostataka čvaraka.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading