3 NAJBOLJE EVROPSKE TORTE Prave se lako, a bude sva čula, svaki zalogaj je raj za sladokusce

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Poljski Sernik, švedska Kladkaka ili češki Frgal, na vama je samo da izaberete.

sernik torta
Shutterstock

Sernik Poljska
Pečeni čizkejk sa hrskavim korama od keksa i putera, sa bogatim sirnim filom

Sastojci:
Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera
  • 2 kašike šećera

Za fil:

  • 500 g svežeg sira 
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 2 kašike brašna

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i šećer. Promešajte dobro da se sastojci sjedine. Smesu utisnite na dno kalupa pa ravnomerno rasporedite. U zasebnoj posudi mutite sveži sir sa kiselom pavlakom, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom, sve dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte jaja, uz neprestano mešanje. Umešajte brašno pa sve dobro promešajte. Preko podloge nanesite fil. Pecite 40 do 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa ostavite u frižideru bar nekoliko sati, a  najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne.


Kladkaka Švedska
Švedski lepljivi čokoladni kolač koji se tradicionalno služi uz kafu

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 4 kašike kakao-praha
  • 100 g putera ili margarina
  • pola kašičice soli

Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Otopite margarin ili puter. Zasebno umutite jaja i šećer. Tome dodajte ostale sastojke, pa polako mešajte. Treba da dobijete suvu koru. U manji okrugli pleh preručite smesu. Pecite od 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pustite da se prohladi. Švedski kolač služite uz kuglu sladoleda ili voće.

Valaški frgal Češka
Slatko testo napravljeno kao pica, sa borovnicama, makom i sirom
Sastojci:
Za testo

  • 500 g običnog brašna
  • 40 g granuliranog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 žumanca
  • 100 g rastopljenog putera
  • 250 ml mlakog mleka
  • brašno za pečenje
  • belanca ili rastopljeni puter za mazanje ivica

Za punjenje od maka

  • 200 g mlevenog maka
  • 4 kašike meda
  • 150 ml mleka
  • 1 zvezdasti anis

Za punjenje od sira

  • 250 g mekog mladog sira
  • 3 žumanca
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g granuliranog šećera
  • 50 g omekšanog putera

Babi girl

  • 100 g grubog brašna
  • 100 g granuliranog šećera
  • 100 g putera

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i promešajte. Umešajte jaja, ohlađen puter i mlako mleko pa zamesite glatko, nelepljivo testo. Lagano pospite brašnom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite 45 minuta na toplom da se testo udvostruči. Mleko zagrejte sa zvezdastim anisom. Pre ključanja izvadite zvezdasti anis pa pospite makom i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim dodajte med. Nadošlo testo podelite na tri dela pa razvucite na debljinu pleha. Prebacite u pleh obložen pek-papirom. Ivice premažite otopljenim puterom. Nanesite fil od maka/sira na tortu kesicom za pecivo i premažite ga nožem za pecivo (kašika, nož za večeru), ostavljajući centimetar ivicu testa bez fila. Potom umesite prstima brašno, šećer i puter, sve dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju. Ostavite tako još 15 minuta. Pecite kolače 25 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading