MANASTIRSKI KOLAČ OD MEDA I VINA Ovako ga pripremaju monahinje, po ukusu mu nema ravnog

Ivana Pavlović

18:30

Sezonski recepti 0

Mekan i sočan, savršen za dane posta.

manastirski kolač
Printscreen

Potrebno je:

  • 200 ml belog vina 
  • 200 ml biljnog ulja
  • 200 g meda
  • 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
  • prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1–2 kašike tamnog ruma 
  • 180–200 g glatkog brašna 

Za glazuru:

  • 150 ml belog vina
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice želatina 
  • 1 kašičica biljnog ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite med, vino i ulje. Prašak za pecivo razmutite u mineralnoj vodi pa dodajte u smesu sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Polako dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vino zagrejte sa šećerom da se otopi pa dodajte želatin i ulje. Prohlađen biskvit premažite tankim slojem džema pa prelijte glazurom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading