PREDLOG ZA SAVRŠEN RUČAK Svinjsko meso sa pikantnim krompirom, sočno i ukusno jelo
Imate meso, prilog od krompira i odličan saft u kojem su i MESO i krompir. Ostaje vam samo neka salatica
Sastojci
Za meso:
- 800 g svinjskog mesa od buta
- po ukusu začin za meso
- po potrebi voda
- 80 ml ulja
- 2 kašike vorčester sosa
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica paradajz pirea
- 100 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 1/2 kašičice kumina
- so
Za krompir:
- 14 manjih krompira
- 1 veća glavica belog luka (40g)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika dimljene aleve paprike
- 1/2 kašike origana
- 1/2 kašike ruzmarina
- so
Ostalo:
- 60 ml maslinovog ulja
- 1,5 kašičica tucane ljute paprike
- 1/2 manje vezice peršuna
- so
Priprema
Priprema mesa: Meso iseći na šnicle srednje debljine, posuti ih sa obe strane začinom za meso po ukusu i dobro ga utrljati u meso. Začinjeno meso ostaviti pokriveno da odstoji u frižideru pola sata.
Ulje staviti u odgovarajuću posudu, zagrejati ga i poređati meso da se dinsta na jačoj temperaturi dok ne dobije lepu rumenu boju sa obe strane, pa smanjiti temperaturu i dolivati po malo vrele vode sve dok meso ne omekša. Isprženo meso izvaditi u tanjir.
U manjoj posudi staviti vorčester sos, senf, paradajz pire, kumin i dobro viljuškom sjediniti. Ubaciti crno vino i vodu, promešati, posoliti po ukusu i sipati u masnoću gde se meso dinstalo. Drvenom varjačom sastrugati ostatke dinstanog mesa i pustiti da sos provri. Povremeno promešati. Kada sos provri vratiti meso, poklopiti i na tihoj temperaturi krčkati 2-3 minuta.
Priprema krompira: Većoj glavici belog luka odseći donji deo, posoliti malo, preliti sa jednom kašičicom maslinovog ulja, umotati u alu foliju i staviti da se peče 35 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni luk ostaviti u foliji dok se ne spremi krompir. Krompir oljuštiti i staviti da se kuva. Poluskuvan krompir prebaciti u pleh preko pek papira. Svaki krompir pritisnuti gnječilicom za pire da pukne. Posuti ga solju po ukusu. U manjoj posudi istisnuti pečeni beli luk, izgnječiti ga viljuškom, dodati dve kašike maslinovog ulja, dimljenu alevu papriku (ili običnu), origano i ruzmarin. Dobro sjediniti i posoliti po ukusu. Sa dobijenom smesom premazati svaki krompir silikonskom četkicom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni dok potpuno ne omekša.
Na kraju dobro sjediniti maslinovo ulje, tucanu ljutu papriku i sitno iseckani peršun. Posoliti po ukusu. Izvaditi krompir iz rerne i premazati ga sa pripremljenom smesom. Poslužiti ga sa dinstanim mesom.
Ovim ukusima probudite sva čula!
Možda vas zanima:
PUNJENO BELO MESO Gurmanski delikates koji se ne odbija, a slanina mu daje poseban šmek
Rolovano belo meso u sočnom spoju ukusa, oduševiće celu porodicu.
PEKARSKI KROMPIR IZ RERNE Spolja hrskav, unutra mekan i sočan, a ukus mu je fantastičan!
Ne morate da pržite krompir da bi bio hrskav i ukusan. Takav može biti i u rerni.
OSLIĆ U SOSU OD PAVLAKE Napravite najukusniji ručak od ribe
Oduševiće vas ovo ukusno kremasto jelo.
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
SICILIJANSKE KANOLE Desert koji je proslavio čuveni italijanski film, a ukusa koji se ne zaboravlja
Recept za desert koji je proslavio film "Kum" oduševiće i one koji ne vole slatko.
POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Klasik kome popularnost samo raste, a ni malo ne zaostaje za originalom
Sočna i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)