PREDLOG ZA SAVRŠEN RUČAK Svinjsko meso sa pikantnim krompirom, sočno i ukusno jelo
Imate meso, prilog od krompira i odličan saft u kojem su i MESO i krompir. Ostaje vam samo neka salatica
Sastojci
Za meso:
- 800 g svinjskog mesa od buta
- po ukusu začin za meso
- po potrebi voda
- 80 ml ulja
- 2 kašike vorčester sosa
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica paradajz pirea
- 100 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 1/2 kašičice kumina
- so
Za krompir:
- 14 manjih krompira
- 1 veća glavica belog luka (40g)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika dimljene aleve paprike
- 1/2 kašike origana
- 1/2 kašike ruzmarina
- so
Ostalo:
- 60 ml maslinovog ulja
- 1,5 kašičica tucane ljute paprike
- 1/2 manje vezice peršuna
- so
Priprema
Priprema mesa: Meso iseći na šnicle srednje debljine, posuti ih sa obe strane začinom za meso po ukusu i dobro ga utrljati u meso. Začinjeno meso ostaviti pokriveno da odstoji u frižideru pola sata.
Ulje staviti u odgovarajuću posudu, zagrejati ga i poređati meso da se dinsta na jačoj temperaturi dok ne dobije lepu rumenu boju sa obe strane, pa smanjiti temperaturu i dolivati po malo vrele vode sve dok meso ne omekša. Isprženo meso izvaditi u tanjir.
U manjoj posudi staviti vorčester sos, senf, paradajz pire, kumin i dobro viljuškom sjediniti. Ubaciti crno vino i vodu, promešati, posoliti po ukusu i sipati u masnoću gde se meso dinstalo. Drvenom varjačom sastrugati ostatke dinstanog mesa i pustiti da sos provri. Povremeno promešati. Kada sos provri vratiti meso, poklopiti i na tihoj temperaturi krčkati 2-3 minuta.
Priprema krompira: Većoj glavici belog luka odseći donji deo, posoliti malo, preliti sa jednom kašičicom maslinovog ulja, umotati u alu foliju i staviti da se peče 35 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni luk ostaviti u foliji dok se ne spremi krompir. Krompir oljuštiti i staviti da se kuva. Poluskuvan krompir prebaciti u pleh preko pek papira. Svaki krompir pritisnuti gnječilicom za pire da pukne. Posuti ga solju po ukusu. U manjoj posudi istisnuti pečeni beli luk, izgnječiti ga viljuškom, dodati dve kašike maslinovog ulja, dimljenu alevu papriku (ili običnu), origano i ruzmarin. Dobro sjediniti i posoliti po ukusu. Sa dobijenom smesom premazati svaki krompir silikonskom četkicom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni dok potpuno ne omekša.
Na kraju dobro sjediniti maslinovo ulje, tucanu ljutu papriku i sitno iseckani peršun. Posoliti po ukusu. Izvaditi krompir iz rerne i premazati ga sa pripremljenom smesom. Poslužiti ga sa dinstanim mesom.
Ovim ukusima probudite sva čula!
Možda vas zanima:
ĆUFTE U PARADAJZ SOSU GREJU DUŠU I TELO Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Ručak u kome će uživati cela porodica.
PUNJENI KROMPIR BUDI SVA ČULA Sa kačkavaljem i slaninom, bićete siti do večere
Ukućani će stajati u redu za još.
GULAŠ SA REZANCIMA IZ BAKINE KUHINJE Sočan i mirisan, a bićete siti satima
Služite uz kuvane rezance.
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Služite uz kuvani krompir.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)