FANTASTIČAN RUČAK KOJEM SE SVI RADUJU Medaljoni u finom saftu, iznenadite goste nečim izuzetnim
Stariji preferiraju vrat, jer je on malo prošaran masnoćom, dok mladja generacija više voli file, bez masnoće. Koje god da imate od ova dva nećete pogrešiti pripremom na ovaj način
Sastojci:
- 1 – 1,2kg iskoštenog vrata ili filea1 glavica crnog luka
- 4 pune kašike ajvara
- 100 ml paradajz soka
- 1 kašičica senfa
- so i biber, suvi začin
- peršunov list, beli luk u granulama, crvena mlevena paprika
- 200 ml supe, razmućene kocke ili čak vode ako ništa od toga nema
- brašno da se medaljoni uvaljaju
- ulje za prženje, 100 ml
Priprema:
Meso oprati i ako ima nekih žilica odstraniti ih.
Iseći zatim meso u medaljone koje nekolko puta lupite čekićem za meso.
Posoliti i pobiberiti sa obe strane.
Zagrejati ulje, ne na najjače, jedan stepen manje.
Uvaljati svaki medaljon u brašno i staviti na vrelo ulje da se prži.
Pržiti sa obe strane dok ne porumene pa izvaditi na tanjir.
U isto ulje dodati sitno iseckan crni luk, sipnuti malo vode pa luk prodinstati dok ne omekša.
Skloniti sa vatre pa dodati ajvar i paradajz sok, a zatim i začine.
Malo soli, bibera bi trebalo malo više, al stavite po svom ukusu, kašičica crvene mlevene paprike, peršunov list, na vrh kašičice belog luka u granulama ( ako nemate može i svež al ga prodinstajte sa crnim lukom), senf.
Vratite na vatru da provri, promešajte pa uspite 100 ml supe.
Štapnim mikserom malo ujednačite smesu, ako je potrebno ( ko ne voli luk neka tako sve usitni ).
Dodajte ostatak supe pa vratite meso. Lepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da provri.
Pazite da vam ne pokipi, budite uz jelo koje pravite.
Kada provri vidite da li je prejako, pa ako je potrebno smanjite, treba da krčka lagano.
Vreme krčkanja zavisi od vrste mesa i njegove starosti.
Meni je trebalo nekih sat vremena, ali opet, nekada mi treba i dva, videćete kada budete uboli meso koliko je vremena potrebno.
Povremeno pogledajte količinu te čorbice u kojoj se sve kuva. Ne sme da vam nestane nego nekako uvek da bude na nešto malo više od polovine medaljona, optimalno bi bilo da prekrije. Kuvajte polu poklopljeno. Povremeno dolivajte vode, ako je potrebno.
Kada je meso skoro gotovo ostavite da višak vode ispari i da se saft zgusne. Za to će vam trebati 15 minuta pa računajte na to vreme u toku kuvanja.
Gotovo je kada je meso mekano, a saft liči na redji sos.
Ja sam poslužila uz kuvano pečenu palentu u kocke, to je ovo što vidite iza, na tanjiru.
Prijatno.
NEODOLJIVA JESENJA SALATA Sa sirom i jajima, nema kremastije, a pravi se nikad lakše
Služite je samostalno ili dodajte kao prilog, svaki zalogaj je raj za nepca.
NJOKE SA PARMEZANOM I PESTO SOSOM Posno jelo na italijanski način koje budi sva čula
Sočne njoke u slasnom spoju sa pestom i veganskim parmezanom, ovakve do sada niste jeli.
DOMAĆI HLEB Umesto mešenja treba samo varjača, a biće svež i nekoliko dana
Zamirisaće cela kuća, najbolje ga služite vrućeg uz prilog po želji.
TRIK KOJI ČISTI RERNU BEZ STRUGANJA I RIBANJA Nikad lakše, a nije u pitanju soda bikarbona
Očistite rernu od tvrdokornih masnoća, na jednostavan i lak način.
JUNEĆI GULAŠ RAJ ZA NEPCA Fenomenalan ručak u sočnom spoju mesa sa povrćem, za prave gurmane
Sočan i slasan, sipaćete tanjir više.
Komentari (0)