ORIGINALAN ITALIJANSKI RECEPT ZA LAZANJE Ukus koji se ne zaboravlja
Jelo kome niko ne može da odoli
Sastojci
Potrebno je:
300 g junećeg mlevenog mesa
200 g svinjskog mlevenog mesa
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 glavica crnog luka
1 konzerva pelata (kockice)
po potrebi maslinovo ulje
malo belog vina
Bešamel:
1,5 kašina belog brašna
1 šolja mleka 2,8 % mm
1 kesica parmezana
Sirevi
500g mocarele
1 kesica parmezana
Ostalo:
1 kutija kora za lazanju
Priprema
U šerpu srednje veličine sipati maslinovo ulje da pokrije dno. Sitno seckani luk sipati i pržiti dok ne postane providan. Dodati mleveno meso (juneće i svinjsko) i dinstati. Sipati suvi biljni začin, biber.
Preko dodati pelat i nastaviti sa dinstanjem. Zatim preliti sa malo belog vina. I na kraju sipati bosiljak. Sos ostaviti sa strane pokriven poklopcem.
U manju šerpu sipati mleko i sačekati da se malo zagreje. U šoljicu sa strane sa malo tople vode razmutiti brašno i sipati preko mleka. Mešati na blagoj vatri. Dodati kesicu parmezana i mešati dok se ne rastopi i postane sve poprilično gusto. Sos ostaviti sa strane i poklopiti.
Izrendati mocarelu na krupnije rende i ostaviti sa strane.
U činiju sipati crveni sos da pokrije dno. Poređati kore za lazanju, odmah preko sipati beli sos, pa preko crveni. Nakon toga kore za lazanju i tako u krug do ne dodjete do vrha posude. Poslednji sloj neka bude crveni sos i preko svega stavite mocarelu.
Peći na oko 200-220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Čim se mozzarela zarumeni, otvorite i probodite viljuškom do dna, ako se mekano sve, lazanja ja spremna.
AKO ŽELITE DA PIRE BUDE SAVRŠEN DODAJTE OVO Biće vazdušast i kremast, a trik provereno uspeva
Primenite trik profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom obroku.
SUVE PAPRIKE PUNJENE ORASIMA Zasitno posno jelo koje krepi organizam u trenu
Fenomenalno jelo dugo će vas držati sitim, a osvaja na prvi zalogaj.
NAJBOLJI SASTOJAK ZA TESTO Potrebna vam je samo 1 namirnica, a pecivo će biti savršeno
Ako želite da testo bude savršeno, a hlebovi i kifle neodoljivi primenite ovaj jednostavni trik.
PROJA SA ČVARCIMA Donosimo vam tajni recept za specijalitet koji obožavaju gurmani
Sočna proja najbolje se slaže sa šoljom jogurta, a čvarci joj daju poseban šmek.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
Komentari (0)