ORIGINALAN ITALIJANSKI RECEPT ZA LAZANJE Ukus koji se ne zaboravlja

Slobodanka Ćorić

14:57

Sezonski recepti 0

Jelo kome niko ne može da odoli

lazanje
Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

300 g junećeg mlevenog mesa
200 g svinjskog mlevenog mesa
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 glavica crnog luka
1 konzerva pelata (kockice)
po potrebi maslinovo ulje
malo belog vina

Bešamel:

1,5 kašina belog brašna
1 šolja mleka 2,8 % mm
1 kesica parmezana

Sirevi

500g mocarele 
1 kesica parmezana

Ostalo:

1 kutija kora za lazanju

Priprema

U šerpu srednje veličine sipati maslinovo ulje da pokrije dno. Sitno seckani luk sipati i pržiti dok ne postane providan. Dodati mleveno meso (juneće i svinjsko) i dinstati. Sipati suvi biljni začin, biber.

Preko dodati pelat i nastaviti sa dinstanjem. Zatim preliti sa malo belog vina. I na kraju sipati bosiljak. Sos ostaviti sa strane pokriven poklopcem.

U manju šerpu sipati mleko i sačekati da se malo zagreje. U šoljicu sa strane sa malo tople vode razmutiti brašno i sipati preko mleka. Mešati na blagoj vatri. Dodati kesicu parmezana i mešati dok se ne rastopi i postane sve poprilično gusto. Sos ostaviti sa strane i poklopiti.
Izrendati mocarelu na krupnije rende i ostaviti sa strane.

U  činiju sipati crveni sos da pokrije dno. Poređati kore za lazanju, odmah preko sipati beli sos, pa preko crveni. Nakon toga kore za lazanju i tako u krug do ne dodjete do vrha posude. Poslednji sloj neka bude crveni sos i preko svega  stavite mocarelu.

Peći na oko 200-220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Čim se mozzarela zarumeni, otvorite i probodite viljuškom do dna, ako se mekano sve, lazanja ja spremna.

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading