VELIČANSTVENO SLATKO OD ŠLJIVA Stari recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Starinski recept za slatko od šljiva sa je najlepši zimski desert
![VELIČANSTVENO SLATKO OD ŠLJIVA Stari recept koji se prenosi sa kolena na koleno](/data/images/2022-06-01/29073_shutterstock-195264677_f.jpg?timestamp=1695852000)
Sastojci
Potrebno je:
- 1 kg šljiva
- 1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
- 400 ml vode
- 2 kesice sode bikarbone
- 1 limun isečen na kolutove
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kesica limontusa
Priprema
Šljive za slatko trebaju biti malo čvrstije i rukama ubrano. Šljivama prvo izvadite koštice-potrebna je metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskate da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela neće se raspasti.
Pripremiti rastvor od vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem, kako ih ljuštite tako spustate jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15minuta ili najviše 30 minuta. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatri stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše vode ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri (ili kako ih moja baka zvala klobusci) sirup bi trebao biti ukuvan.
Zatim limun isečite na kolutove i stavite ga u sirupu da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u devdjiru pre spuštanja u šerpi sa sirupom. Šerpu sa šljivama kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjoj količini se ne kuva duže od 20-30 minuta, kuvajte slatko kada kašikom zahvatite sirup i on teško kaplje ili pada.
Na kraju kuvanja slatka vratite limun na kolutove, dodajte limontus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je 24h da odstoji do sutradan. Slatko kašikom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da na kraju tegle uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja, a može i za zimu čuvati da se zasladite ako ga sačuvate i ne pojedete ga odmah....
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)