KREMASTI POTAŽ OD BUNDEVE Greje i dušu i telo, a sprema se za tili čas
Neizostavan deo svake jesenje trpeze...
Bundeva je kraljica jeseni, a od ovog povrća možete da pravite neka od najukusnijih jela. Odlično se kombinuje sa mnogim namirnicama, pa tako možete da pravite pecivo, pire, salatu, potaž... Kada dođe hladnije vreme, želite da pojedemo nešto što može da nas ugreje, pa je pravo vreme za potaže, a mi predlažemo ovaj od bundeve. Ovaj recept je malo drugačiji, jer se koristi pečena bundeva, kao i mirisni začini i med koji daju poseban šmek ovom jelu.
Sastojci:
1,8 kg bundeve
1 crni luk
6 čenova belog luka
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
prstohvat mlevenog karanfilića
4 šolje bujona od povrća
1/2 šolje pavlake za kuvanje
2 kašike meda
Recept za aromatični potaž od pečene bundeve:
Presecite bundevu na četvrtine, pa izvadite semenke. Stavite je na pleh obložen pek papirom, tako da mekša strana bude okrenuta dole. Premažite bundevu maslinovim uljem, pa pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta. Ostavite da se pečena bundeva ohladi. U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte seckani crni luk, a kada on omekša i mleveni beli. Skinite koru sa bundeve i dodajte je u šerpu, pa pospite cimetom, muskatnim oraščićem, karanfilićem, pa posolite i pobiberite. Ispasirajte bundevu, a zatim sipajte bujon (kocka supe razblažena u vreloj vodi). Promešajte i ostavite da provri, a zatim smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 15 minuta. Za to vreme sjedinite pavlaku za kuvanje i med. Gotovu supu sklonite sa šporeta, pa ostavite da se malo ohladi. Izblendirajte sve sastojke, pa dodajte pavlaku za kuvanje koju ste pomešali sa medom. Dobro sjedinite i sipajte u činije. Možete da ukrasite semenkama.
Bonus video:
Možda vas zanima:
JELO KOJE SVIMA USPEVA Tanjir pun vitamina nudićete svima
Idealno je za toplo vreme koje dolazi.
PERFEKTNO KREMAST, A HLADAN Potaž od šargarepe nećete prestati da jedete koliko je dobar
Svega nekoliko sastojaka je potrebno.
MEKSIČKO JELO KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Supa od kukuruza je nešto najsavršenije iz ove zemlje
Preukusno jelo koje može proći i kao predjelo.
POTAŽ KOJI SVIMA USPEVA Zeleno čudo u tanjiru može svako napraviti
Jelo na kašiku koje će se svima dopasti.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)