FALAFEL Začinjeni zalogajčići koji se pojedu odmah, po originalnom azijskom receptu

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Vrsta brze hrane koja se može naći svuda po Azijskim zemljama, a priprema je jednostavna. Hrskave kuglice od zdravih sastojaka pravi su raj za nepca.

falafel
Shutterstock

Potrebno je

  • leblebije
  • svež peršun i mirođija
  • 1 žuti luk
  • 1 čen belog luka 
  • so i biber po ukusu
  • začini – kim, korijander i malo kajenskog bibera, po ukusu
  • 1 prašak za pecivo
  • seme susama

Priprema

Potopite leblebije sa puno vode pa dodajte sodu bikarbonu. Udvostručene leblebije ocedite pa dodajte peršun i mirođiju, beli i žuti luk i začine. Prebacite u blender i izblendajte. Smesu onda prebacite u činiju pa pokrijte i ostavite sat vremena u frižideru. Prohlađenu smesu pomešajte sa praškom za pecivo i semenkama susama pa pravite kuglice. Ulje zagrejte na srednjoj temperaturi pa ubacite falafel i pržite 3 do 5 minuta dok spolja ne dobije srednje braon boju. Nemojte da tiganj bude prenatrpan, pržite iz više puta ako treba. Prženi falafeli treba da budu hraskavi i srednje braon spolja a svetlo zelene boje iznutra. 

 

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading