DELIKATESI OD SPANAĆA Zdrava i ukusna jela savršena za sunčane prolećne dane
Od rolata, kiflica, pa do omleta i musake, spanać je namirnica koja daje ukus brojnim jelima.
Zeleni rolat
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 6 kašika kisele pavlake
- 5 kašika obarenog spanaća
- 1 prašak za pecivo
- 200 g kačkavalja
- 50 g majoneza
Priprema:
Od jaja, brašna i tri kašike pavlake, spanaća i praška za pecivo umesite testo. Dodajte pola kašičice soli i koru pecite u podmazanom plehu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Uvijte je u vlažnu krpu kao rolat. Pomešajte preostalu pavlaku i majonez i tom smesom namažite koru. Odozgo narendajte kačkavalj, urolajte i stavite u frižider da se stegne.
Kremasti spanać
Sastojci:
- 300 g spanaća
- 500 ml mleka
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika putera
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Spanać stavite u šerpu, sipajte vodu da ga prekrije i prokuvajte oko pet minuta. Procedite i što sitnije iseckajte. U šerpu stavite puter, sitno iseckan crni luk i propržite da postane staklast. Dodajte izrendan beli luk, a zatim brašno. Promešajte, sipajte hladno mleko i mešajte da se razbiju grudvice brašna. Sipajte spanać i posolite po ukusu. Kuvajte uz povremeno mešanje oko 15 minuta.
Zelena čorba
Sastojci:
- 200 g spanaća
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica soli
Priprema:
Spanać operite. Kratko propržite što sitnije iseckan crni luk, dodajte iseckanu šargarepu i posle dva minuta dodajte iseckan spanać i krompir. Sipajte oko dva litra vode. Posolite i dodajte mlevenu papriku. Kuvajte dok krompir i spanać ne omekšaju. Po potrebi dodajte još malo vode i začina.
Brza pita od lisnatog testa
Sastojci:
- 1 lisnato testo (250 g)
- 3 jaja
- 150 g sira
- 300 ml mleka
- 200 g spanaća
- ½ kašičice origana
Priprema:
Umutite jaja i mleko ručnom mutilicom, pa dodajte iseckan obareni spanać, izmrvljen feta sir i origano. Odleđeno testo rastanjite oklagijom na veličinu okrugle tepsije koju ste podmazali uljem i stavite ga tako da prekrije dno i obloži stranice. Sipajte preko fil i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Rolovano meso
Sastojci:
- 2 pileća bela mesa
- 100 g sitnog sira
- 100 g spanaća
- 2 čena belog luka
- 100 g dimljene slanine
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
- biber, so
Priprema:
Meso izlupajte čekićem da bude tanko. Pomešajte sir, sitno iseckan beli luk, peršun, iseckan blanširan spanać. Dodajte so i biber po ukusu. Slaninu isecite na kockice i malo prodinstajte, pa dodajte u smesu od spanaća. Nafilujte svaki komad mesa i urolajte. Probodite čačkalicom kroz sredinu da se ne bi raspalo za vreme prženja. Pržite na zagrejanom ulju sa svih strana dok meso ne dobije smeđu boju. Kad se ohladi, isecite na šnite.
Špageti s piletinom
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 500 g špageta
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 g svežeg spanaća
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica soli
- 2 kašike putera
- 4-5 suvih paradajza
Priprema:
Meso isecite na filete i začinite paprikom i solju. Ispržite ih na zagrejanom puteru. Izvadite ih, a u istom tiganju prodinstajte iseckan beli luk, dodajte suv paradajz i pavlaku za kuvanje. Ostavite da se kuva oko pet minuta. Dodajte spanać i kuvajte još toliko. Vratite meso i ostavite 2-3 minuta. Testeninu skuvajte po uputstvu s kesice, izvadite na tanjir, odozgo stavite meso i prelijte umakom.
Ćufte od spanaća
Sastojci:
- 250 g spanaća
- 150 g feta sira
- 50 g rendanog parmezana
- 50 g brašna
- 2 jaja
- 1 kašika ulja
- so, biber
Priprema:
Skuvajte spanać. Iseckajte ga i pomešajte sa sirom i pola količine parmezana. Dodajte brašno, biber i so po ukusu. Dobro izmešajte i pravite loptice. Spuštajte ih u vodu koja ključa. Kuvajte nekoliko minuta. Ređajte u posudu za pečenje, odozgo sipajte ulje i preostali parmezan. Zapecite u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni oko pola sata. Gotove ćufte po želji prelijte kečapom.
Domaće kiflice
Sastojci:
Testo:
- 1 kg brašna
- ½ l mleka
- 2 jajeta
- 100 g margarina
- 100 ml ulja
- ½ čaše jogurta
- 20 g svežeg kvasca
Fil:
- 2 jajeta
- 200 g sira
- 200 g odmrznutog spanaća
- so
Ostalo:
- 1 žumance
- semenke bundeve
Priprema:
U mleku rastopite kvasac, pa dodajte ulje, margarin i jogurt. Lagano dodajte brašno i malo soli. Umesite testo i ostavite da nadođe. Premesite i masu podelite na 4 lopte. Svaku razvaljajte i isecite na 8 ili više trouglova. Fil: Pomešajte usitnjen sir, spanać i jaja. Posolite po ukusu. Nafilujte trouglove i savijte u kiflice. Ređajte ih u pripremljen pleh, premažite žumancetom, po želji pospite semenkama bundeve i ostavite da nadođu. Pecite u rerni 10 minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Omlet za snagu
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 kašika putera
- 2 kašike pavlake
- 4 kašike blanširanog iseckanog spanaća
Priprema:
Umutite jaja s pavlakom. Dodajte oceđen spanać. Posolite po ukusu. Na jakoj vatri zagrejte puter u tiganju, sipajte omlet. Kad cela površina odozgo bude ispečena, omlet je gotov. Presavijte ga napola i izvadite na tanjir.
Drugačija musaka
Sastojci:
- 300 g spanaća
- 500 g mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 jaja
- 400 ml mleka
- so, biber
Priprema:
Spanać operite i potopite u provrelu vodu nekoliko minuta. Luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte mleveno meso, so, biber i kratko dinstajte. Spanać ocedite i pomešajte s mesom. U nauljenu posudu sipajte smesu, izravnajte i prelijte polovinom mleka umućenog sa jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite i ponovo prelijte musaku preostalom smesom od jaja i mleka. Pecite još oko pola sata.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)