ZELJANICA Jednostavna, izdašna i sočna prolećna pita

Ivana Pavlovič

12:00

Sezonski recepti 0

Pravi se lako a pravi je raj za nepca, najbolje stavite duplu meru.

zeljanica
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 šoljica ulja
  • malo soli
  • 1 biljni margarin
  • 2 veze zelja
  • 2 glavice crnog luka

Priprema:
Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, napola sa gornje strane, napola sa donje strane, napola sa leve strane i napola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, te ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. Urolajte testo i isecite ga na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta..

 

Komentari (0)

Loading