NAJLEPŠA USKRŠNJA PLETENA POGAČA Ukras svečane trpeze koji pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Kako se bliži najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, bliži se i pitanje koja jela da se prave, kolači, pogača. Donosimo vam predlog za preukusnu pletenu pogaču sa jajima.

uskršnja pogača
Printscreen

Potrebno je

  • 1.200 g brašna
  • 2 jaja
  • 40 g svežeg kvasca
  • 200 g otopljenog maslaca (ili margarina)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 3 dl vode
  • 1,5 dl mleka
  • malo ulja
  • alu folija
  • išarana jaja

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • susam
  • lan
  • mak

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudi pomešajte kvasac, šećer, mleko, vodu, jaja i rastopljen maslac. Malo promešajte, pa dodajte brašno i zamesite testo. Pustite da nadođe i potom premesite. Podelite testo na 3 jednaka dela, pa svaki premesite sa malo ulja i ostavite na radnoj površini dva-tri minuta da nadođe. Razvucite svaki deo rukama, da dobijete četiri dugačke trake. Jednu slažite preko druge da se prepletu na sredini i počnite plesti. U nauljenu tepsiju prebacite pogaču, pa je premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom. Ostavite da odstoji i nadođe. Pecite oko pola sata ili dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite iz tepsije i skinite alu foliju. Dekorišite travom, peršunovim lišćem i jajima. Za detalje, ispratite video u nastavku.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading