NAJLEPŠA USKRŠNJA PLETENA POGAČA Ukras svečane trpeze koji pomera granice dobrog ukusa
Kako se bliži najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, bliži se i pitanje koja jela da se prave, kolači, pogača. Donosimo vam predlog za preukusnu pletenu pogaču sa jajima.
Potrebno je
- 1.200 g brašna
- 2 jaja
- 40 g svežeg kvasca
- 200 g otopljenog maslaca (ili margarina)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 3 dl vode
- 1,5 dl mleka
- malo ulja
- alu folija
- išarana jaja
Za premazivanje
- 1 jaje
- susam
- lan
- mak
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudi pomešajte kvasac, šećer, mleko, vodu, jaja i rastopljen maslac. Malo promešajte, pa dodajte brašno i zamesite testo. Pustite da nadođe i potom premesite. Podelite testo na 3 jednaka dela, pa svaki premesite sa malo ulja i ostavite na radnoj površini dva-tri minuta da nadođe. Razvucite svaki deo rukama, da dobijete četiri dugačke trake. Jednu slažite preko druge da se prepletu na sredini i počnite plesti. U nauljenu tepsiju prebacite pogaču, pa je premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom. Ostavite da odstoji i nadođe. Pecite oko pola sata ili dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite iz tepsije i skinite alu foliju. Dekorišite travom, peršunovim lišćem i jajima. Za detalje, ispratite video u nastavku.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)