SOGAN DOLMA Turski aromatični delikates za one izbirljive, pravi se brzo a govori 5 jezika

Ivana Pavlović

17:30

Sezonski recepti 0

Tradicionalno tursko jelo koje podseća na punjenu papriku, a slasno i sočno.

sogan dolma
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g mlevene junetine
  • 150 g pirinča
  • 8 glavica crnog luka
  • 5 kašika ulja
  • 200 ml soka od paradajza
  • so
  • biber
  • mlevena začinska paprika
  • malo slaninice 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Očistite luk pa ga stavite u ključalu vodu i kuvajte 10 minuta. Zatim ga izvadite iz ključale vode i prebacite u hladnu. Odvojite sredinu luka, i ostavite samo nekoliko spoljašnjih listova.  Iseckajte unutrašnje delove luka sa mesom i slaninicom pa propržite na malo ulja. Dodajte i opran pirinač i posolite. Sipajte vodu pa još malo prokuvajte. Kad uvri sva voda slažite napunjen luk u šerpu jedan pored drugog. Dodajte vodu, poklopite i kuvajte na jakoj vatri dok voda ne ispari. Dolijte još malo vode i sok od paradajza pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 10 minuta. Prekrijte folijom šerpu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

 

 

Komentari (0)

Loading