SOGAN DOLMA Turski aromatični delikates za one izbirljive, pravi se brzo a govori 5 jezika
Tradicionalno tursko jelo koje podseća na punjenu papriku, a slasno i sočno.
![sogan dolma](/data/images/2024-05-15/87736_shutterstock-1606450498_f.jpg?timestamp=1715724000)
Potrebno je
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8 glavica crnog luka
- 5 kašika ulja
- 200 ml soka od paradajza
- so
- biber
- mlevena začinska paprika
- malo slaninice
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Očistite luk pa ga stavite u ključalu vodu i kuvajte 10 minuta. Zatim ga izvadite iz ključale vode i prebacite u hladnu. Odvojite sredinu luka, i ostavite samo nekoliko spoljašnjih listova. Iseckajte unutrašnje delove luka sa mesom i slaninicom pa propržite na malo ulja. Dodajte i opran pirinač i posolite. Sipajte vodu pa još malo prokuvajte. Kad uvri sva voda slažite napunjen luk u šerpu jedan pored drugog. Dodajte vodu, poklopite i kuvajte na jakoj vatri dok voda ne ispari. Dolijte još malo vode i sok od paradajza pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 10 minuta. Prekrijte folijom šerpu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
![sogan dolma](/data/images/2024-04-01/82778_sogan-dolma_f.jpg)
SOGAN DOLMA Orijentalno, sočno i pikantno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Jedno od najpoznatijih turskih jela, podseća na sarmu ali je jedinstveno i specifično.
![sogan dolma](/data/images/2023-12-12/70574_stock-photo-red-onions-stuffed-with-goat-cheese-and-bacon-smanjena-483836623_f.jpg)
SOGAN DOLMA Specijalitet iz Turske na koji niko ne ostaje ravnodušan
Ako želite da probate neko drugačije jelo, napravite čuvenu Sogan Dolmu. Ovaj turski delikates najviše podseća na punjene paprike, ali je fenomenalnog, posebnog ukusa. Egzotična kombinacija luka punjenog sa mlevenim mesom neće vas ostaviti ravnodušnim.
![sogan dolma](/data/images/2023-02-02/45633_shutterstock-1606460821_f.jpg)
SOGAN DOLMA Jelo iz Turske, izgledom podseća na punjene paprike
Umesto sarme ili punjenih paprika, napravite punjeni luk. Sogan dolma se sastoji od punjenog luka sa mesom. Magična mešavina ovih sastojaka zagrejaće vam dušu i telo.
![sogan dolma](/data/images/2023-10-20/65166_shutterstock-2190557499_f.jpg)
SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.
![hašure](/data/images/2024-07-24/95231_shutterstock-229477783_f.jpg)
HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
![čokoladni smuti](/data/images/2024-07-24/95238_shutterstock-301326848_f.jpg)
ČOKOLADNI SMUTI ZA DORUČAK I DOBAR IZGLED Recept glumice Dženifer Aniston oduševio fanove, svi ga prave
Ukusan i zdrav doručak po receptu čuvene glumice, poznate po dobrom zdravlju i vitkoj liniji.
![mil fej](/data/images/2024-07-24/95222_shutterstock-2116217021_f.jpg)
MIL FEJ DESERT Čarobni francuski slatkiš, kremast i lagan, otopićete se od miline
Francuski kolač "od 1000 kora" obožavaće i oni koji ne vole slatko.
![opera torta](/data/images/2024-07-25/95301_shutterstock-124594633_f.jpg)
OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
![posna pesak torta](/data/images/2024-07-24/95184_shutterstock-2301239953_f.jpg)
POSNA PESAK TORTA Očaravajuća poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom, sa 3 preukusna sloja
Očaravajuća poslastica idealna kada vam se jede nešto slatko u danima posta, ali i sve svečane prilike.
Komentari (0)