PASTICIO Grčki delikates u savršenom spoju mesa i bešamel sosa, za prave gurmane
Pasticio je pečeno jelo od testenine sa mlevenim mesom i bešamel sosom.
Potrebno je
Za mesni sloj:
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za pasticio:
- 500 g makarona (najbolje dugih)
- 2 jaja
- 100 g kravljeg sira, izmrvljenog
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.
Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih
pomešajte sa umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj i preostalu polovinu makarona. Prelijte bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Možda vas zanima:
PICA SA KULENOM Pikantni italijanski specijalitet kome čili daje poseban šmek, za one koji vole ljuto
Ako volite jako začinjena jela, ovu picu ćete obožavati.
RIŽOTO SA PILETINOM Aromatično jelo koje će vas dugo držati sitim, a osvaja od prvog zalogaja
Sočno jelo od mesa i povrća, svaki zalogaj je raj za nepca.
GULAŠ SA PIVOM Sočni ručak zbog kog će ukućani stajati u redu za još, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočno i slasno jelo raspametiće i one izbirljive.
SPANAĆ LAZANJA UKUSNIJA OD ONE KLASIČNE Poći će vam voda na usta koliko je ukusno
Klasik za sva vremena sa drugačijim sastojcima, prste da poližete.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)