POSNE TATLIJE Još bolje od baklave, a ukućani će stajati u redu za još
Tatlije su slatkiš srpske, bugarske i makedonske kuhinje, a poreklom iz Turske.
Potrebno je
- 40 g šećera
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
- 450 g šećera
- 300 ml vode
- 2 koluta limuna
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 40 g šećera sipajte u šerpu i zagrejte na slaboj vatri, da se kamelizuje. Skinite sa vatre pa sipajte ulje i pivo. Vratiite i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne otopi. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Pleh obložite pek papirom. Sklonite šerpu sa šporeta pa dodajte smesu i varjačom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite temperaturu na 180 i pecite sve dok se krajevi testa ne odvoje od tepsije, a površina porumeni. Pečeni kolač ostavite da se potpuno prohladi. U odgovarajuću posudu staviti šećer, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte 10 minuta, u polupokrivenoj posudi. Nakon 5 minuta dodajte limun. Secite prohlađen kolač, pa ga prelijte sa vrelim sirupom. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, prebacite kolač u frižider i ostavite najmanje 2 sata. Prijatno!
Možda vas zanima:
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
KOKOS KOLAČ ZA SVE PRILIKE Kremast, lagan i savršen, polizaćete i tanjir
Savršen desert za sve prilike.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)