POSNE TATLIJE Još bolje od baklave, a ukućani će stajati u redu za još
Tatlije su slatkiš srpske, bugarske i makedonske kuhinje, a poreklom iz Turske.
Potrebno je
- 40 g šećera
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
- 450 g šećera
- 300 ml vode
- 2 koluta limuna
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 40 g šećera sipajte u šerpu i zagrejte na slaboj vatri, da se kamelizuje. Skinite sa vatre pa sipajte ulje i pivo. Vratiite i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne otopi. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Pleh obložite pek papirom. Sklonite šerpu sa šporeta pa dodajte smesu i varjačom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite temperaturu na 180 i pecite sve dok se krajevi testa ne odvoje od tepsije, a površina porumeni. Pečeni kolač ostavite da se potpuno prohladi. U odgovarajuću posudu staviti šećer, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte 10 minuta, u polupokrivenoj posudi. Nakon 5 minuta dodajte limun. Secite prohlađen kolač, pa ga prelijte sa vrelim sirupom. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, prebacite kolač u frižider i ostavite najmanje 2 sata. Prijatno!
Možda vas zanima:
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)