POSNE TATLIJE Još bolje od baklave, a ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Tatlije su slatkiš srpske, bugarske i makedonske kuhinje, a poreklom iz Turske.

tatlije
Printscreen

Potrebno je

  • 40 g šećera
  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo 


Za sirup:

  • 450 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 koluta limuna

Priprema

Rernu zagrejte na 220 stepeni. 40 g šećera sipajte u šerpu i zagrejte na slaboj vatri, da se kamelizuje. Skinite sa vatre pa sipajte ulje i pivo. Vratiite i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne otopi. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Pleh obložite pek papirom. Sklonite šerpu sa šporeta pa dodajte smesu i varjačom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite temperaturu na 180 i pecite sve dok se krajevi testa ne odvoje od tepsije, a površina porumeni. Pečeni kolač ostavite da se potpuno prohladi. U odgovarajuću posudu staviti šećer, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte 10 minuta, u polupokrivenoj posudi. Nakon 5 minuta dodajte limun. Secite prohlađen kolač, pa ga prelijte sa vrelim sirupom. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, prebacite kolač u frižider i ostavite najmanje 2 sata. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading