NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Shutterstock
Potaž od oraha i celera
Sastojci:
1 kg celera
100 g crnog luka
100 g oraha
1 veza majčine dušice
so, beli biber, maslinovo ulje
4 kašike posne pavlake za kuvanje
Priprema:
Celer pecite u rerni oko 2 sata na 180 stepeni. Crni luk iseckajte na kockice, pa ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte orahe, dinstajte još koji sekund, dodajte celer i nalijte litar vode. Kuvajte oko pola sata, pa dodajte začine. Supu izblendirajte štapnim mikserom i pospite seckanim orasima i ukrasite posnom pavlakom.
Papula
Sastojci:
500 g belog pasulja tetovca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 dl ulja
sitna crvena paprika
biber
so
Priprema:
Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte, zatim začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte kako biste dobili finu glatku masu. Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk, možete i bez njega da pripremite ovo jelo. Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice sitne crvene paprike.
Shutterstock
Posne bolonjeze
Sastojci:
1 glavica karfiola
2 šargarepe
150 g belih šampinjona
150 g šampinjona
1 crni luk
3 čena belog luka
200 g mlevenih oraha
500 ml paradajz pelata
so, biber, origano, bosiljak, pola kašičice meda,
posna testenina
Priprema:
U multipraktik stavite karfiol, šargarepu, pečurke, crni i beli luk, pa sve sitno sameljite. Mleveno povrće sipajte na zagrejan tiganj i ostavite da se dinsta dok većina tečnosti ne ispari. Sameljite i orahe, pa ih dodajte ostalom povrću i začinite po ukusu. Nalijte paradajz, dodajte med, pa ostavite da se krčka još 15 minuta. Poslužite uz posnu testeninu.
Shutterstock
Hrskavi oslić
Sastojci:
1 kg fileta oslića
2 kašike kukuruznog brašna
2 kašike belog brašna
1 kašika ljute tucane paprike
so
suvi biljni začin
ulje
Priprema:
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napraviti smesu od brašna, paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe sa obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.
Možda vas zanima:
POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete
Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.
ZA ISTINSKE LJUBITELJE JELA NA KAŠIKU Najbolji recept za riblji paprikaš, neodoljivo blaženstvo
Savršen nedeljni ručak, uz domaću pogaču, i dosta salate
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)