NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
Punjene paprike
Sastojci:
- 8 crvenih paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 šolja sitno seckanog paradajza
- 1/2 šolje seckanog peršuna
- so, biber po ukusu
- maslinovo ulje
Priprema:
Paprike očistite i izvadite seme. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu zlatni. Dodajte rendanu šargarepu i paradajz, te dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i peršun, te sve dobro izmešajte. Napunite paprike smesom i poređajte ih u tepsiju. Prelijte sa malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Pašteta od belog luka
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija (400g), isprane i oceđene
- 4 čena belog luka
- 1/4 šolje tahinija
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- prstohvat kima (po želji)
Priprema:
U blender stavite leblebije, beli luk, tahini, sok od limuna i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte so, biber i kim po ukusu. Poslužite sa svežim povrćem ili pita hlebom.
Sarmice od zelja
Sastojci:
- 20 listova zelja
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1/2 šolje seckanog paradajza
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 šolje seckanog peršuna
Priprema:
Blanširajte listove zelja u ključaloj vodi 1-2 minuta, pa ih stavite u hladnu vodu.
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i paradajz.
Dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i peršun, pa sve dobro izmešajte.
Na svaki list zelja stavite malo smese i uvijte sarmice.
Poređajte sarmice u šerpu, prelijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
SARMICE OD ZELJA Savršen ručak za Gospojinski post, nećete da primetite da nedostaje meso
Sočno jelo držaće vas dugo sitim, a osvaja od prvog zalogaja.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)