ZA ISTINSKE LJUBITELJE JELA NA KAŠIKU Najbolji recept za riblji paprikaš, neodoljivo blaženstvo
Savršen nedeljni ručak, uz domaću pogaču, i dosta salate
Potrebni sastojci:
- 50 mililitara ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 kilogram fileta ribe po želji (možete kombinovati više vrsti, ili samo jednu)
- 1 šargarepa
- 5 većih krompira
- 1 kašika brašna + 1 kašika aleve paprike (za zapršku)
- So, biber i začini po ukusu (mirodjija, peršun, bosiljak, lovor…)
Postupak pripreme:
Na zagrejanom ulju najpre propržite sitno seckani crni luk. Tačnije, ja luk usitnim u secku – nema suza a bude baš pogodan za prženje kao takav, jer miris i ukus budu intenzivniji. Pržite luk par minuta, mešajući da ne zagori. Kada omekne, onako blago porumeni i fino zamiriše, tada dodajte ribu.
Nju prethodno isecite na željene komade, ja uvek sečem na komade neke srednje veličine.
Kada dodate ribu, samo energično promešajte pa dodajte vodu. Dodajte vode onoliko koliko želite da vam čorba bude gusta.. Ja na ovu količinu sastojaka dodam 2 litara vode.
Sada pripremite šargarepu i krompir – oljuštite pa isecite na kocke, i dodajte u šerpu takodje. Ostavite da se dalje sve zajedno kuva na umerenoj temperaturi..
Nakon nekih pola sata, proverite kako napreduje.. Trebalo bi da je gotovo, a znaćete da jeste kada svi sastojci fino omeknu, i kada riba bude dobro ukuvana.. Proverite viljuškom.
Sledi zaprška… Na 2 kašike ulja propržite brašno, pa kada postane tek blago rumeno, više zlatno, dodajte alevu papriku i energično promešajte. Zapršku u tankom mlazu sipajte u paprikaš, i mešajte sve vreme da se lepo rasporedi, i da izbegnete stvaranje grudvica..
Na kraju još dodajte začine po ukusu, promešajte, pa ostavite da se ukrčka još par minuta. Paprikaš je spreman!
Možda vas zanima:
Posna krem-čorba od spanaća, bez mleka i zaprške a ukus kao iz snova
U vreme letnjih vrućina lagana čorba od spanaća je idealan obrok. Lako se sprema, može se jesti hladna i na taj način vas brzo osvežiti.
VELIČANSTVEN RUČAK ZA DANE POSTA Riblji ražnjići i krompir iz rerne, zdravo i ukusno
Vreme je veliko uskršnjeg posta, a za vikend možete porodično da se počastite ribljim štapićima
OČISTITE ZAGORELI TIGANJ ZA SAMO 20 DINARA Uz pomoć ove namirnice će se sijati kao ogledalo
Namirnica koju svaka domaćica ima u kuhinji očistiće zagorelo posuđe brzo i lako.
VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok
Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
GIROS Grčki specijalitet koji budi uspomene na dane letovanja, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočan i slasan, prste da poližete.
AKO TESTO NIJE NARASLO NEMOJTE DA GA BACATE Dodajte ovaj jedan ključni sastojak i sve će biti u redu
Ako ovaj sastojak dodate u testo koje nije naraslo, biće potrebno samo da ga premesite.
PRINCES KROFNE Starinska poslastica koja vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju
Ovakve do sada niste jeli, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)