ZA ISTINSKE LJUBITELJE JELA NA KAŠIKU Najbolji recept za riblji paprikaš, neodoljivo blaženstvo
Savršen nedeljni ručak, uz domaću pogaču, i dosta salate
Potrebni sastojci:
- 50 mililitara ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 kilogram fileta ribe po želji (možete kombinovati više vrsti, ili samo jednu)
- 1 šargarepa
- 5 većih krompira
- 1 kašika brašna + 1 kašika aleve paprike (za zapršku)
- So, biber i začini po ukusu (mirodjija, peršun, bosiljak, lovor…)
Postupak pripreme:
Na zagrejanom ulju najpre propržite sitno seckani crni luk. Tačnije, ja luk usitnim u secku – nema suza a bude baš pogodan za prženje kao takav, jer miris i ukus budu intenzivniji. Pržite luk par minuta, mešajući da ne zagori. Kada omekne, onako blago porumeni i fino zamiriše, tada dodajte ribu.
Nju prethodno isecite na željene komade, ja uvek sečem na komade neke srednje veličine.
Kada dodate ribu, samo energično promešajte pa dodajte vodu. Dodajte vode onoliko koliko želite da vam čorba bude gusta.. Ja na ovu količinu sastojaka dodam 2 litara vode.
Sada pripremite šargarepu i krompir – oljuštite pa isecite na kocke, i dodajte u šerpu takodje. Ostavite da se dalje sve zajedno kuva na umerenoj temperaturi..
Nakon nekih pola sata, proverite kako napreduje.. Trebalo bi da je gotovo, a znaćete da jeste kada svi sastojci fino omeknu, i kada riba bude dobro ukuvana.. Proverite viljuškom.
Sledi zaprška… Na 2 kašike ulja propržite brašno, pa kada postane tek blago rumeno, više zlatno, dodajte alevu papriku i energično promešajte. Zapršku u tankom mlazu sipajte u paprikaš, i mešajte sve vreme da se lepo rasporedi, i da izbegnete stvaranje grudvica..
Na kraju još dodajte začine po ukusu, promešajte, pa ostavite da se ukrčka još par minuta. Paprikaš je spreman!
Možda vas zanima:
NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete
Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.
Posna krem-čorba od spanaća, bez mleka i zaprške a ukus kao iz snova
U vreme letnjih vrućina lagana čorba od spanaća je idealan obrok. Lako se sprema, može se jesti hladna i na taj način vas brzo osvežiti.
VELIČANSTVEN RUČAK ZA DANE POSTA Riblji ražnjići i krompir iz rerne, zdravo i ukusno
Vreme je veliko uskršnjeg posta, a za vikend možete porodično da se počastite ribljim štapićima
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)