TORTA SA JAGODAMA I KEKSOM Omiljena poslaslastica glumice Ive Štrljić, nema ko vam neće tražiti parče više
Iva Štrljić, glumica koja publiku svakodnevno uveseljava izvanrednom ulogom kreatorke Dijane Erski u „Igri sudbine”, godinama marljivo gradi svoju karijeru. Ćerka glumca Milana Štrljića vodi računa o ishrani, zbog čega ima besprekornu liniju, na čemu bi joj mogle pozavideti i mnogo mlađe koleginice. Kada želi da se zasladi, napravi ovu fenomenalnu tortu s jagodama i keksom, koja je pravo osveženje u toplim letnjim danima.
Potrebno je
- 400 g keksa
Za fil od jagoda:
- kilogram jagoda
- 150 g šećera
- 15 g želatina
- 50 ml vode
- 100 ml vode
Za beli fil:
- litar mleka
- 9 kašika griza
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 600 g jagoda ili nekog drugog voća
- 600 ml sirupa od maline
- 20 g želatina
Priprema:
Griz stavite u mleko, pa kuvajte sve dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. U jednoj posudi umutite 200 ml slatke pavlake sa 200 g šećera u prahu. Zatim tome dodajte kašiku po kašiku, muteći, hladan kuvani griz. Vodu pomešajte sa želatinom pa ostavite da nabubri. U posudu stavite jagode, šećer i vodu, pa kad provri, kuvajte pet minuta. Toplu smesu ispasirajte i u nju dodajte nabubreli želatin koji ste otopili na tihoj vatri. Promešajte dobro i ostavite da se stegne. Na tacnu poređajte red keksa pa premažite polovinom belog fila. Nanesite polovinu fila od jagoda (ne dozvolite da se do kraja stegne, već toliko da možete da ga mažete preko fila), pa drugi red keksa, preostalu polovinu belog fila, kao i preostalu polovinu fila od jagoda i treći red keksa. Keks nemojte da umačete ni u kakvu tečnost. Preko poslednjeg reda keksa poređajte jagode. Pomešajte vodu sa želatinom, pa ostavite da nabubri. Zagrejte sirup od jagoda, pa mu dodajte nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri. Promešajte dobro i ostavite da se malo stegne. Na kraju, prelijte preko jagoda.
OSVEŽAVAJUĆI POTAŽ OD POVRĆA Aromatičan i ukusan, a krepi organizam u trenu
Sočan spoj šargarepe, tikvica i jabuke oduševiće i one izbirljive.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
Komentari (0)