TORTA SA JAGODAMA I KEKSOM Omiljena poslaslastica glumice Ive Štrljić, nema ko vam neće tražiti parče više
Iva Štrljić, glumica koja publiku svakodnevno uveseljava izvanrednom ulogom kreatorke Dijane Erski u „Igri sudbine”, godinama marljivo gradi svoju karijeru. Ćerka glumca Milana Štrljića vodi računa o ishrani, zbog čega ima besprekornu liniju, na čemu bi joj mogle pozavideti i mnogo mlađe koleginice. Kada želi da se zasladi, napravi ovu fenomenalnu tortu s jagodama i keksom, koja je pravo osveženje u toplim letnjim danima.
Potrebno je
- 400 g keksa
Za fil od jagoda:
- kilogram jagoda
- 150 g šećera
- 15 g želatina
- 50 ml vode
- 100 ml vode
Za beli fil:
- litar mleka
- 9 kašika griza
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 600 g jagoda ili nekog drugog voća
- 600 ml sirupa od maline
- 20 g želatina
Priprema:
Griz stavite u mleko, pa kuvajte sve dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. U jednoj posudi umutite 200 ml slatke pavlake sa 200 g šećera u prahu. Zatim tome dodajte kašiku po kašiku, muteći, hladan kuvani griz. Vodu pomešajte sa želatinom pa ostavite da nabubri. U posudu stavite jagode, šećer i vodu, pa kad provri, kuvajte pet minuta. Toplu smesu ispasirajte i u nju dodajte nabubreli želatin koji ste otopili na tihoj vatri. Promešajte dobro i ostavite da se stegne. Na tacnu poređajte red keksa pa premažite polovinom belog fila. Nanesite polovinu fila od jagoda (ne dozvolite da se do kraja stegne, već toliko da možete da ga mažete preko fila), pa drugi red keksa, preostalu polovinu belog fila, kao i preostalu polovinu fila od jagoda i treći red keksa. Keks nemojte da umačete ni u kakvu tečnost. Preko poslednjeg reda keksa poređajte jagode. Pomešajte vodu sa želatinom, pa ostavite da nabubri. Zagrejte sirup od jagoda, pa mu dodajte nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri. Promešajte dobro i ostavite da se malo stegne. Na kraju, prelijte preko jagoda.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)