NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

čizkejk u tepsiji
Shutterstock
čizkejk u tepsiji Shutterstock
 

Čizkejk u tepsiji
Sastojci:

  • 80 g putera
  • 300 g keksa
  • 3 kašike soka od pomorandže
  • 500 g krem sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice želatina
  • 150 g šećera
  • 300 g jagoda

Priprema:
Otopite želatin sa 200 ml vrele vode pa ostavite da se ohladi ali ne dopustite da se stegne. Tepsiju u kojoj ćete spremiti kolač namažite puterom. Otopljeni puter pomešajte sa keksom i sokom od pomorandže i dobro utapkajte u tepsiju. Umutite krem sir sa šećerom dok ne postane kremasto pa dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Ubacite želatin i ručno umešajte dok se ne sjedini, prelijte preko keksa, pa ostavite u frižideru da se stegne. Ako koristite zamrznute jagode, odmrznite ih i ocedite pa ubacite želatin i spremite po uputstvu. Prelijte preko čizkejka i ostavite najbolje preko noći da se kolač stegne.

čizkejk u tepsiji Shutterstock
 

Mekani kolač
Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 2 jaja
  • 180 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 220 ml kisele pavlake
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • so

Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i vanilin-šećerom pa dodajte ulje i kiselu pavlaku. Pomešajte brašno i prašak za pecivo pa ubacite u činiju sa jajima. Kalup u kojem ćete peći obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Jagode isecite na manje komade pa stavljajte na vrh i malo pritisnite da upadnu u testo. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatkastu boju.

 

Obrnuta poslastica
Sastojci:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • so
  • 1 kašičica vanilin-šećera
  • 1 kesica želatina

Preliv:

  • 250 g jagoda
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica želatina

Priprema:
Pomešajte želatin sa 4 hladne kašike vode i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko, šećer, so i vanilin šećer pa zagrejte, ali ne dajte da proključa. Sklonite sa ringle pa dodajte nabubreli želatin i mešajte dok se ne otopi. Smesu sipajte u manje kalupe te ih stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata. Za preliv od jagoda pomešajte 4 kašike hladne vode i želatin. Jagode operite i iseckajte na manje komade i uz šećer i dve kašike vode kratko prokuvajte do 3 minuta. Štapnim mikserom napravite pire. Gotove panakote izvadite iz kalupa pa prelijte kašikom ili dve preliva od jagode.

Možda vas zanima:

torta sa jagodama i keksom

TORTA SA JAGODAMA I KEKSOM Omiljena poslaslastica glumice Ive Štrljić, nema ko vam neće tražiti parče više

09:00

18 avgust, 2024

Sezonski recepti

Iva Štrljić, glumica koja publiku svakodnevno uveseljava izvanrednom ulogom kreatorke Dijane Erski u „Igri sudbine”, godinama marljivo gradi svoju karijeru. Ćerka glumca Milana Štrljića vodi računa o ishrani, zbog čega ima besprekornu liniju, na čemu bi joj mogle pozavideti i mnogo mlađe koleginice. Kada želi da se zasladi, napravi ovu fenomenalnu tortu s jagodama i keksom, koja je pravo osveženje u toplim letnjim danima.

Komentari (0)

Loading