NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Čizkejk u tepsiji
Sastojci:
- 80 g putera
- 300 g keksa
- 3 kašike soka od pomorandže
- 500 g krem sira
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašičice želatina
- 150 g šećera
- 300 g jagoda
Priprema:
Otopite želatin sa 200 ml vrele vode pa ostavite da se ohladi ali ne dopustite da se stegne. Tepsiju u kojoj ćete spremiti kolač namažite puterom. Otopljeni puter pomešajte sa keksom i sokom od pomorandže i dobro utapkajte u tepsiju. Umutite krem sir sa šećerom dok ne postane kremasto pa dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Ubacite želatin i ručno umešajte dok se ne sjedini, prelijte preko keksa, pa ostavite u frižideru da se stegne. Ako koristite zamrznute jagode, odmrznite ih i ocedite pa ubacite želatin i spremite po uputstvu. Prelijte preko čizkejka i ostavite najbolje preko noći da se kolač stegne.
Mekani kolač
Sastojci:
- 500 g jagoda
- 2 jaja
- 180 g šećera
- 2 kesice vanilin-šećera
- 220 ml kisele pavlake
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
- so
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i vanilin-šećerom pa dodajte ulje i kiselu pavlaku. Pomešajte brašno i prašak za pecivo pa ubacite u činiju sa jajima. Kalup u kojem ćete peći obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Jagode isecite na manje komade pa stavljajte na vrh i malo pritisnite da upadnu u testo. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatkastu boju.
Obrnuta poslastica
Sastojci:
- 250 ml slatke pavlake
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- so
- 1 kašičica vanilin-šećera
- 1 kesica želatina
Preliv:
- 250 g jagoda
- 3 kašike šećera
- 1 kesica želatina
Priprema:
Pomešajte želatin sa 4 hladne kašike vode i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko, šećer, so i vanilin šećer pa zagrejte, ali ne dajte da proključa. Sklonite sa ringle pa dodajte nabubreli želatin i mešajte dok se ne otopi. Smesu sipajte u manje kalupe te ih stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata. Za preliv od jagoda pomešajte 4 kašike hladne vode i želatin. Jagode operite i iseckajte na manje komade i uz šećer i dve kašike vode kratko prokuvajte do 3 minuta. Štapnim mikserom napravite pire. Gotove panakote izvadite iz kalupa pa prelijte kašikom ili dve preliva od jagode.
Možda vas zanima:
TORTA SA JAGODAMA I KEKSOM Omiljena poslaslastica glumice Ive Štrljić, nema ko vam neće tražiti parče više
Iva Štrljić, glumica koja publiku svakodnevno uveseljava izvanrednom ulogom kreatorke Dijane Erski u „Igri sudbine”, godinama marljivo gradi svoju karijeru. Ćerka glumca Milana Štrljića vodi računa o ishrani, zbog čega ima besprekornu liniju, na čemu bi joj mogle pozavideti i mnogo mlađe koleginice. Kada želi da se zasladi, napravi ovu fenomenalnu tortu s jagodama i keksom, koja je pravo osveženje u toplim letnjim danima.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
SANJINA TORTA SA JAGODAMA BUDI SVA ČULA Vanila i dosta fila joj daju šmek, nema joj ravne
Pripremite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Sanje Milojević iz Šapca
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
Komentari (0)