TIRAMISU Donosimo vam originalan recept za aromatični italijanski kolač

Izvor: Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan kolač sa kafom raspametiće i one koji ne vole slatko.

tiramisu
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • 30 komada piškota
  • 4 jaja srednje veličine
  • 100 g šećera
  • 500 g maskarpone sira
  • 300 ml kafe, najbolje da bude espreso
  • nezaslađeni kakao prah
  • 2 kašike ruma 

Priprema:

Skuvajte kafu pa joj dodajte rum. Onda odvojite žumanca od belanca. Umutite belanca u čvrst šne, a zasebno ulupajte žumanca sa šećerom, oko 3 do 5 minuta, dok ne pobele.Pomešajte maskarpone sa žumancima pa polako dodajte belanca i mešajte, sve dok smesa ne postane kremasta.  Piškote umačite u kafu pa ređajte. Preko njih nanesite krem. Postupak ponovite pa pospite kakao. Ostavite tiramisu  u frižideru bar 3 sata,a najbolje preko noći.

Komentari (0)

Loading