SAVRŠENE ŽERBO KOCKE Za sve prilike kada želite da oduševite goste, recept sa kojim nema greške

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Savršene za sve važne događaje.

posne žerbo kocke
Shutterstock

Potrebno je:

  • 120 g maslaca ili margarina
  • 3-4 kašike šećera
  • 100 ml mleka
  • 350 g brašna
  • korica limuna
  • 1 jaje
  • 500 g pekmeza od šipka ili kajsije
  • 150 g oraha
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • malo kvasca

Priprema

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Umutite miskerom maslac sa šećerom. Onda dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite mekše glatko testo. Stavite testo u kesu i držite u zamrzivaču 15 do 30 minuta da se ohladi i malo stegne. Podelite testo na četiri jednaka dela po 200 g i svaki deo razvucite oklagijom veličine tepsije. Istresite u činiju pekmez, pa mu dodajte mlevene orahe, zašećerite, pa sve dobro sjedinite. Obložite pleh papirom za pečenje ili podmažite maslacem. Stavite u pleh prvu razvučenu koru i namažite je 1/3 pekmeza i oraha. Ponovite postupak i za drugu i treću koru. Pokrijte nenamazanom četvrtom korom i viljuškom izbockajte. Ostavite da odmori 15-20 minuta. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Rastopite čokoladu sa 3 kašike ulja pa dobro izmešajte i prelijte kolač. Secite na kocke kada se čokolada stegne.

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading