MUS ČIZKEJK OD BUNDEVE Zasladite prazničnu sezonu na pravi način, ovoj poslastici nema mane

Ana Klikovac

11:00

Slatki kutak 0

Poslužite čizkejk sa kašikom šlaga sa strane

Shutterstock
Shutterstock

Jednostavno morate da isprobate ovaj mus čizkejk od bundeve tokom praznične sezone. Ovaj desert bi lako mogao da postane stalni deo vašeg prazničnog menija jer je elegantan, raskošan i savršeno se uklapa u duh praznika.

Kuvar Bred Farmeri je podelio recept za sajt Martha Stewart; sastoji se od puteraste kore od keksa preko koje se nanose slojevi kiselkaste čizkejka i bogatog musa od bundeve, a sve je završeno nežnim, penastim šlagom.

Počnite sa pripremom dan ranije nego što planirate da poslužite, kako biste musu dali dovoljno vremena da se stegne u frižideru. Kada se dobro ohladi, lako se seče na kocke — a pošto ga ima dosta, biće više nego dovoljno i za veću grupu.

Sastojci:

Za čizkejk:

  • 225 g krem sira, na sobnoj temperaturi
     
  • 2 velika jajeta
     
  • ¾ šolje šećera

Za mus od bundeve:

  • 7 g želatina
     
  • 425 g pirea od bundeve
     
  • 3 velika žumanca
     
  • ¾ šolje šećera
     
  • ½ šolje mleka
     
  • ½ kašičice krupne soli
     
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
     
  • 3 velika belanca

Za koru:

  • ½ šolje (oko 115 g) otopljenog neslanog putera, plus još malo dodatnog (neotopljenog) za podmazivanje pleha
     
  • 1 ¾ šolje mlevenih graham keksa
     
  • ¼ šolje šećera

Za preliv od šlaga:

  • 1 šolja dobro rashlađene slatke pavlake
     
  • 1 kašika šećera
     
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Priprema:

Zagrejte rernu na oko 175°C. Namažite pleh za pečenje veličine 23×33 cm puterom i ostavite sa strane.

U velikoj posudi pomešajte otopljeni puter, mlevene kekse i šećer; mešajte dok se potpuno ne sjedini. Utisnite smesu ravnomerno na dno pripremljenog pleha i ostavite sa strane.

U posudi električnog miksera sa dodatkom za mućenje umutite krem sir, jaja i šećer dok ne postanu penasti. Rasporedite smesu za čizkejk preko kore u plehu. Stavite u rernu i pecite 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

U malu posudu sipajte 1/4 šolje vode. Pospite želatin preko vode i ostavite da omekša.

U velikoj posudi otpornijoj na toplotu pomešajte pire od bundeve, žumanca, 1/2 šolje šećera, mleko, so i cimet. Stavite posudu iznad (ali ne i da dodiruje) šerpe sa ključalom vodom; mešajte smesu od bundeve dok se ne zgusne, 8 do 10 minuta. Skinite posudu s vatre i umešajte omekšali želatin. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U čistoj posudi miksera sa nastavkom za mućenje umutite belanca dok ne dostignu mekane vrhove. Dodajte preostalu 1/4 šolje šećera i nastavite da mutite dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi. Umešajte nežno u ohlađenu smesu od bundeve. Rasporedite smesu od bundeve preko čizkejka. Pokrijte i prebacite u frižider da se stegne, najmanje 8 sati, a može i preko noći.

U posudi miksera sa nastavkom za mućenje umutite slatku pavlaku, šećer i vanilu dok se ne formiraju mekani vrhovi. Rasporedite preko kolača ili poslužite čizkejk sa kašikom šlaga sa strane.

 

Bonus  video:

@moja.trpeza VOĆNI JOGURT SA MALINAMA 200G MALINA 400G GRČKOG TIPA JOGURTA 50G ČOKOLADE (NARIBANE ILI ISTOPLJENE) 2 KAŠIKE MEDA SVE UBACITE U BLENDER, IZMIXAJTE DO GLATKE KREME, SIPAJTE U ČAŠU I UŽIVAJTE U NAJBOLJEM DOMAĆEM JOGURTU! BRZO, SVEŽE I NEUPOREDLJIVO BOLJE OD KUPOVNOG. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)

Loading