BOŽANSTVENA POSLASTICA Beli Egipat torta, zavodljiv ukus prvog poljubca
Jedna od najlepših torti sa lešnicima. Ako izaberete tortu beli Egipat za bilo koje slavlje nećete pogrešiti, idealan spoj tankih, mekih korica i dva fila
Sastojci za kore ( pleh 30 x 20 cm, 4 korice ):
16 belanaca
20 kašika šećera
24 kašike mlevenih, pečenih lešnika ( mogu da se menjaju ili kombiniju sa orasima, ali onda nije beli Egipat, ali je sigurno preukusna )
Sastojci za fil koji se kuva na pari jer postoje dve verzije ovog fila:
12 žumanaca
12 kašika kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr bele čokolade
Sastojci za fil koji se kuvaju kao puding:
12 žumanaca
5 kašika šećera
750 ml mleka
6 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu 100 gr bele čokolade
Još:
250 ml slatke pavlake
200 gr kisele pavlake ili krem sira ( meni lično je bolje sa pavlakom jer nekako osveži taj slatki ukus fila, korica i slatke pavlake )
malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje
Priprema:
Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika.
Rerna se zagreje na 150 stepeni.
Ulupaju se belanca u jaku penu sa šećerom i umešaju se lešnici.
Da bi smanjili vreme pečenja uzmete veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete samo dva puta jer je pleh od rerne 40 x 30 cm i kada presečete po sredini dobijete dve korice 20 x 30 cm.
Isti postupak mućenja je i za ovu prepolovljenu masu.
Peći na 150 stepeni, više sušiti oko 40 minuta.
Za fil na pari umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobele i staviti na paru 15 minuta od momenta ključanja vode ispod da se kuvaju.
Skloniti sa vatre, dodati čokoladu, mešati da se otopi pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohladjen fil i sjediniti.
Drugi način je umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka ( 100 ml ) a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre dodati čokoladu, mešati, pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil i sve umutiti.
Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.
Ulupati slatku pavlaku pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti.
Na tacnu staviti prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil i posuti mlevenim lešnicima, druga kora i tako do kraja.
Na kraju dekorisati tortu po želji.
Preporučujem pre dekoracije tortu držati nekoliko sati u frižideru da se lepo stegne pa onda tek dekorisati.Prijatno.
Možda vas zanima:
FANTASTIČAN RECEPT STAR PREKO 100 GODINA Romanov kocke – kremasti desert sa dvora ruske carske porodice
Porodica Romanov je bila poslednja carska dinastija, a kocke koje vam predstavljamo u ovom receptu zovu se po njima. Ovi slasni zalogaji služeni su na njihovom dvoru pre više od sto godina
ISKUSNE DOMAĆICE KORISTE OVAJ TRIK Kako da od jednog jajeta napravite omlet za četiri osobe
Omlet je izuzetno zgodan, kako za doručak, tako i za večeru
ELEGANTNA POSLASTICA Torta ptičje mleko je troslojna rapsodija savršanog ukusa
Poznata je pod imenom ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)