SRCE NA POKLON Oduševite voljenu osobu ovom divnom tortom po receptu kulinarske blogerke Nataše Pantelić

V. Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Proslavite Dan zaljubljenih uz neodoljivu kombinaciju čokolade i karamela u obliku simbola ljubavi.

SRCE NA POKLON Oduševite voljenu osobu ovom divnom tortom po receptu kulinarske blogerke Nataše Pantelić
privatna arhiva/Nataša Pantelić

Kulinarska blogerka Nataša Pantelić objasnila nam je kako da napravite ovu srcastu tortu. Ona je autorka Instagram profila “Moja slatka kuhinja” koji broji više od 15.000 pratilaca. Tortu možete da pravite i u obliku broja, recimo, kao poklon za rođendan, godišnjicu ili neku drugu proslavu.

Kako da napravimo šemu u obliku srca za ovu tortu?

- Spojite dva papira formata A4, nacrtajte srce i makazama ga isecite. Šeme za srce ili brojeve koji mogu da se naprave takođe po ovom receptu možete da nađete na internetu.

Koliko dugo treba da se kuva krem od karamela?

- Krem od karamele se skuva za manje od 10 minuta. Kada se karamele potpuno otope, krem je skoro gotov. Neophodno je ostaviti ga da se ohladi pa vas savetujem da ga pripremite dan ranije ili najmanje tri sata pre upotrebe.

SRCE NA POKLON Oduševite voljenu osobu ovom divnom tortom po receptu kulinarske blogerke Nataše Pantelić privatna arhiva/Nataša Pantelić
 

Da li na šerpu sa kremom od karamela može da se stavi poklopac ili mora providna folija?

- Bolje je da se stavi providna folija, jer ćete tako biti sigurni da fil neće biti u kontaktu sa vazduhom. Kod pojedinih filova se može stvoriti korica gore prilikom hlađenja, pa iz tog razloga posle ne bude svetlucav i može da ima grudvice.

Da li za kuvanje musa od čokolade mora da se koristi termometar za merenje temperature ili može da se proceni da li je gotov na neki drugi način?

- Može se proceniti i bez termometra. Kada fil počne polako da se zgušnjava, odnosno da izbacuje prvi ključ, gotov je. Ni u kom slučaju ne sme da vri.

SRCE NA POKLON Oduševite voljenu osobu ovom divnom tortom po receptu kulinarske blogerke Nataše Pantelić privatna arhiva/Nataša Pantelić
 

Kako da se rastanji testo, a da se ne pokida? I kako tako tanko testo staviti u pleh?

- Testo je najbolje rastanjiti tako što ćete ga staviti između dva papira za pečenje, pa oklagijom rastanjiti do željene debljine. Uklonite gornji sloj papira, a zatim isecite srce. Odstranite višak testa, a srce prenesite zajedno sa donjim slojem papira na pleh u kome će se peći.

Da li preostalo testo može da se iskoristi za nešto?

- Ostatak testa iskoristite za ukrašavanje torte. Rastanjite ga na debljinu 2 mm, pa malim modlama vadite keksiće u obliku srca ili neki drugi oblik po želji. Poređajte ih u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 8-10 minuta

Kako se stavlja fil da izgleda tačkasto kao na slici?

- Fil stavite u dresir kesu. Za tačkastu dekoraciju koja se pravi od čokoladnog fila koristite nastavak sa okruglim otvorom, a za fil od karamela koristite mali zvezdasti nastavak. Spoljašnje i unutrašnje konture srca se ispunjavaju čokoladnim musom a u sredinu ide krem od karamela. Odozgo se stavi druga kora i ponovi se postupak sa čokoladnim musom, a samo na nekoliko mesta se stavi krem od karamela.

Šta sve može da se koristi za ukrašavanje torte?

- Za dekoraciju koristite keksiće koje ste napravili od preostalog testa, a dodajte i razne vrste bombonica, mini čokolada, možete i jestivo cveće (bez pesticida).

Ljubavna torta

Sastojci:

Za biskvit:

120 g putera

2 g soli

90 g šećera u prahu

15 g mlevenih badema

1 jaje

60 g + 145 g brašna

35 g nezaslađenog kakaa

Za karamel fil:

80 g bele čokolade za kuvanje

55 g + 135 g slatke pavlake (35% mm)

10 karamel bombona

Za mus od čokolade:

180 g crne čokolade za kuvanje

1 žumance

1 kašika šećera

60 ml mleka

75 g + 225 g slatke pavlake (35% mm)

Priprema:

Krem od karamela: Stavite 55 g slatke pavlake da provri, dodajte karamele i mešajte da se potpuno otope. Čokoladu otopite na pari, dodajte mešavinu pavlake i karamela iz tri puta, mešajući sve vreme. Dodajte preostalu pavlaku, dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider preko noći.

Mus od čokolade: Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj. Za to vreme pomešajte žumance sa šećerom, pa dodajte mleko i 75 g slatke pavlake. Stavite na šporet i kuvajte na tihoj vatri dok ne počne da se zgušnjava (ne sme da provri). Idealna temperatura fila je 82-84 stepena. Sipajte 1/3 preko čokolade i mešajte energično dok ne dobijete elastični fil. Dodajte drugu trećinu, promešajte na isti način, a zatim i ostatak fila. Ostavite da se prohladi (idealna temperatura fila je 45/50 stepeni). Umutite preostalu slatku pavlaku, sjedinite sa prohlađenom filom od čokolade i stavite u frižider da prenoći.

Čokoladni biskvit: Pomešajte 145 g brašna i kakao. Posebno umutite spiralnim nastavcima puter, so, šećer, badem, jaje i 60 g brašna. Dodajte brašno sa kakaom, oblikujte loptu, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider 1 sat. Podeliti na 2 dela. Prvi deo rastanjite na debljinu 3 mm i isecite u obliku srca. Pecite na 180 stepeni 10 minuta. Drugi deo rastanjite na debljinu 2 mm, isecite u obliku srca i pecite 8 minuta. Od ostatka testa napravite keksiće u obliku srca.

Dekoracija: Stavite mus od čokoloade u dresir kesu sa otvorom u obliku kruga, a od karamela u kesu sa otvorom u obliku zvezdice. Na tacnu stavite deblji biskvit, poređajte u obliku tački fil sa spoljne i unutrašnje strane srca, a u sredinu stavite krem od karamela. Preko stavite drugu koru i ceu ispuniti čokoladnim musom. Na nekoliko mesta stavite krem od karamela. Ukrasite napravljenim keksićima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading