TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije

V. Vukadinović

18:30

U sosu sa 0

Beli Egipat je veoma popularna torta, a to i te kako opravdava. Nežne kore od belanaca i lešnika u kombinaciji sa dva različita fila daju joj bogat ukus.

TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije
privatna arhiva/Bojana Cvetković

Sigurno će vam ulepšati dan, bilo da je poslužite u svečanoj prilici ili jednostavno počastite svoju porodicu ovim slatkim savršenstvom. Pripremu nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Bojana Cvetković iz Inđije. Ona kaže da su joj ćerke inspiracija za kuvanje i da je zbog njih otvorila profil na Instagramu i Jutjub kanalu "Bokina kuhinja" - u želji da im ostavi recepte zabeležene. Ali njeni kulinarski specijaliteti se dopadaju mnogima, jer je na Jutjubu prati čak 400.000 ljudi!

Kako da šam od belanaca uvek uspe?

- Važno je da jaja budu sobne temperature, a posuda i mutilice miksera čiste i suve. Isprva se manjom brzinom mute belanca pa kada zapene, postepeno se dodaje šećer. Belanca su dobro umućena kada čvrsto stoje na mutilicama i ne spadaju, a kada činiju okrenete naopačke, ne mogu da ispadnu.

TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije privatna arhiva/Bojana Cvetković
 

Da li može da se spreči pucanje kore tokom pečenja? 

- Da se to ne bi desilo, rerna treba da bude zagrejana i ne sme se otvarati dok se kora peče.

Može li da se zakrpi ako pukne?

- Ne brinite ako pukne kora, kada nafilujete tortu, to se neće primetiti.

Kako da ubrzamo pripremu?

- Brže ćete napraviti tortu ako ispečete jednu koru u plehu od rerne i kada se ohladi podelite je na tri jednaka dela. Tada će imati oblik pravougaonika.

Da li u žuti fil može da se stavi gustin ili puding da se bolje zgusne?

- Ukoliko želite čvršći fil, možete dodati još jednu kašiku brašna ili gustina. Ali kod ove torte je bitno da fil bude kremast, a ne previše čvrst.

TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije privatna arhiva/Bojana Cvetković
 

Zašto se fil pokriva providnom folijom dok se hladi?

- To se radi da se ne bi napravila kora jer će onda u ohlađenom filu biti grudvica.

Ukoliko bude grudvica, da li mogu nekako da se razbiju?

- Da ne bi ostale grudvice, fil mora biti mlak pre dodavanja margarina da bi se masnoća iz njega lepše sjedinila. Margarin mora biti sobne temperature. Ako pratite postupak pripreme, grudvica neće biti.

Kako treba mutiti slatku pavlaku da bude ređa, kako piše u receptu?

- Slatka pavlaka se brzo zgusne, a za ovu tortu treba da se umuti kao šlag.

Kako da se iseče torta da ivica bude uredna, bez razmazivanja filova?

- Torta treba da bude hladna, najbolje je da odstoji jedan dan pre služenja. Oštar, tanak nož umočite u vodu, a višak obrišite ubrusom. Posle svakog zasecanja brišite ga papirnim ubrusom.

TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije privatna arhiva/Bojana Cvetković
 

RECEPT: Beli Egipat

Sastojci:

Za 1 koru (treba napraviti 3 kore):

4 belanca

4 kašike šećera

4 kašike pečenih mlevenih lešnika

1,5 kašika brašna tip 400

na vrh kašičice praška za pecivo

Za žuti fil:

12 žumanaca

750 ml mleka

250 g margarina

100 g bele čokolade

12 kašika šećera

6 kašika oštrog brašna

1 vanilin šećer

Za beli fil:

400 ml slatke pavlake

100 g mlevenih pečenih lešnika

100 g kisele pavlake

3 kašike šećera u prahu

Dekoracija:

šlag

Priprema:

Kore: Malo umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok belanca postanu čvrsta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i lešnike. Sjedinite varjačom. Kalup prečnika 26 cm podmažite uljem i brašnom, stavite papir za pečenje. Sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Napravite još dve kore.

Žuti fil: Žumanca umutite sa pola količine navedenog šećera i vanilin šećerom. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mućenje da se ne bi stvorile grudvice. Dodajte pomalo mleka dok ne dobijete tečnu glatku smesu. Preostalu količinu mleka sa preostalim šećerom stavite  da provri, pa smanjite temperaturu i sipajte smesu od žumanaca uz konstantno mešanje mutilicom. Kad se fil zgusne poput pudinga, dodajte čokoladu i mešajte da se istopi. Pokrijte providnom folijom da se ne stvori kora i ostavite da se ohladi. Margarin sobne temperature penasto umutite i dodajte u ohlađen i izmiksan fil.

Beli fil: U kiselu pavlaku dodajte šećer u prahu i sjedinite. Umutiti slatku pavlaku malo ređe, dodajte kiselu pavlaku sa šećerom i lešnike i ručno sjedinite.

Stavite koru, žuti fil, beli fil i tako redom. Na treću koru posle belog fila možete staviti šlag kao dekoraciju i njime tortu ukrasiti sa strane.

Savet: Torta treba da stoji u frižideru bar jedan dan da bi se dobro stegla i svi sastojci se lepo sjedinili, pa je napravite unapred. 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading