TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije
Beli Egipat je veoma popularna torta, a to i te kako opravdava. Nežne kore od belanaca i lešnika u kombinaciji sa dva različita fila daju joj bogat ukus.
![TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije](/data/images/2023-05-19/55164_8-korak-20230421-222435_f.jpg?timestamp=1684447200)
Sigurno će vam ulepšati dan, bilo da je poslužite u svečanoj prilici ili jednostavno počastite svoju porodicu ovim slatkim savršenstvom. Pripremu nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Bojana Cvetković iz Inđije. Ona kaže da su joj ćerke inspiracija za kuvanje i da je zbog njih otvorila profil na Instagramu i Jutjub kanalu "Bokina kuhinja" - u želji da im ostavi recepte zabeležene. Ali njeni kulinarski specijaliteti se dopadaju mnogima, jer je na Jutjubu prati čak 400.000 ljudi!
Kako da šam od belanaca uvek uspe?
- Važno je da jaja budu sobne temperature, a posuda i mutilice miksera čiste i suve. Isprva se manjom brzinom mute belanca pa kada zapene, postepeno se dodaje šećer. Belanca su dobro umućena kada čvrsto stoje na mutilicama i ne spadaju, a kada činiju okrenete naopačke, ne mogu da ispadnu.
privatna arhiva/Bojana Cvetković
Da li može da se spreči pucanje kore tokom pečenja?
- Da se to ne bi desilo, rerna treba da bude zagrejana i ne sme se otvarati dok se kora peče.
Može li da se zakrpi ako pukne?
- Ne brinite ako pukne kora, kada nafilujete tortu, to se neće primetiti.
Kako da ubrzamo pripremu?
- Brže ćete napraviti tortu ako ispečete jednu koru u plehu od rerne i kada se ohladi podelite je na tri jednaka dela. Tada će imati oblik pravougaonika.
Da li u žuti fil može da se stavi gustin ili puding da se bolje zgusne?
- Ukoliko želite čvršći fil, možete dodati još jednu kašiku brašna ili gustina. Ali kod ove torte je bitno da fil bude kremast, a ne previše čvrst.
privatna arhiva/Bojana Cvetković
Zašto se fil pokriva providnom folijom dok se hladi?
- To se radi da se ne bi napravila kora jer će onda u ohlađenom filu biti grudvica.
Ukoliko bude grudvica, da li mogu nekako da se razbiju?
- Da ne bi ostale grudvice, fil mora biti mlak pre dodavanja margarina da bi se masnoća iz njega lepše sjedinila. Margarin mora biti sobne temperature. Ako pratite postupak pripreme, grudvica neće biti.
Kako treba mutiti slatku pavlaku da bude ređa, kako piše u receptu?
- Slatka pavlaka se brzo zgusne, a za ovu tortu treba da se umuti kao šlag.
Kako da se iseče torta da ivica bude uredna, bez razmazivanja filova?
- Torta treba da bude hladna, najbolje je da odstoji jedan dan pre služenja. Oštar, tanak nož umočite u vodu, a višak obrišite ubrusom. Posle svakog zasecanja brišite ga papirnim ubrusom.
privatna arhiva/Bojana Cvetković
RECEPT: Beli Egipat
Sastojci:
Za 1 koru (treba napraviti 3 kore):
4 belanca
4 kašike šećera
4 kašike pečenih mlevenih lešnika
1,5 kašika brašna tip 400
na vrh kašičice praška za pecivo
Za žuti fil:
12 žumanaca
750 ml mleka
250 g margarina
100 g bele čokolade
12 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
1 vanilin šećer
Za beli fil:
400 ml slatke pavlake
100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g kisele pavlake
3 kašike šećera u prahu
Dekoracija:
šlag
Priprema:
Kore: Malo umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok belanca postanu čvrsta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i lešnike. Sjedinite varjačom. Kalup prečnika 26 cm podmažite uljem i brašnom, stavite papir za pečenje. Sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Napravite još dve kore.
Žuti fil: Žumanca umutite sa pola količine navedenog šećera i vanilin šećerom. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mućenje da se ne bi stvorile grudvice. Dodajte pomalo mleka dok ne dobijete tečnu glatku smesu. Preostalu količinu mleka sa preostalim šećerom stavite da provri, pa smanjite temperaturu i sipajte smesu od žumanaca uz konstantno mešanje mutilicom. Kad se fil zgusne poput pudinga, dodajte čokoladu i mešajte da se istopi. Pokrijte providnom folijom da se ne stvori kora i ostavite da se ohladi. Margarin sobne temperature penasto umutite i dodajte u ohlađen i izmiksan fil.
Beli fil: U kiselu pavlaku dodajte šećer u prahu i sjedinite. Umutiti slatku pavlaku malo ređe, dodajte kiselu pavlaku sa šećerom i lešnike i ručno sjedinite.
Stavite koru, žuti fil, beli fil i tako redom. Na treću koru posle belog fila možete staviti šlag kao dekoraciju i njime tortu ukrasiti sa strane.
Savet: Torta treba da stoji u frižideru bar jedan dan da bi se dobro stegla i svi sastojci se lepo sjedinili, pa je napravite unapred.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![beli egipat torta](/data/images/2024-04-11/83910_bijeli-egipat-2_f.jpg)
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-06-11/56947_kolac-svarcvald-rolat-shutter_f.jpg)
ŠVARCVALD ROLAT Probajte bržu varijantu poznate torte, zaljubićete se na prvi zalogaj!
Kremasta poslastica, savršena za sve prilike.
![ZA LJUBITELJE KOKOSA Domaće rafaelo bombice od bele čokolade punjene lešnicima](/data/images/2023-05-30/55965_rafaelo-shutterstock-189583451_f.jpg)
ZA LJUBITELJE KOKOSA Domaće rafaelo bombice od bele čokolade punjene lešnicima
Ovaj recept za čuveni rafaelo će vas oduševiti.
![KOLAČ KOJI SE NE PEČE Bečka pita ima samo filove koji se izmešaju, namažu i spremna je za degustaciju!](/data/images/2023-05-30/55958_becka-pita-youtube_f.jpg)
KOLAČ KOJI SE NE PEČE Bečka pita ima samo filove koji se izmešaju, namažu i spremna je za degustaciju!
Preukusna poslastica i veoma izdašna.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
![špagete](/data/images/2025-02-06/113284_shutterstock-156583448_f.jpg)
ŠPAGETE SA TIKVICOM I PILETINOM Ručak za desetku, izdašan i ukusan, svi će vam tražiti ovaj recept
Po želji pospite ih parmezanom.
Komentari (0)