Starinski vojvođanski recept za ŠTRUDLU S MAKOM ali sa duplo više ukusnog fila

alo.rs/I. V.

14:30

Slatki kutak 0

Makovnjača je mnogima omiljen kolač, a u obiteljima se recepti prenose iz generacije na generaciju. Evo jednog recepta za makovnajaču prepunu maka

štrudla sa makom
Shutterstock

 

Starinska štrudla s makom

SASTOJCI:

Ta testo:

1 kesica suvog kvasca

400 g mekog brašna

50 g šećera

2 jaja

80 g otopljenog putera

1/8 litra mleka

malo soli

korica pola limuna

Za fil:

400 g mlevenog maka

150 g šećera

1 vanilin šećer

4 kašike meda

1 dl mleka

1 kašičica cimeta

rendana kora jednog limuna

50 g suvog grožđa

PRIPREMA:

Rastvorite kvasac i kašičicu šećera u 5 kašika toplog mleka, ostavite na toplom mestu 15 minuta. U činiju prosijte brašno, dodajte so, jaja, šećer, preostalo mleko, otopljeni puter i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu 50 minuta. Kada naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite na 1/2 cm debljine, premažite polovinom fila, urolajte, stavite na podmazan pleh i ostavite još 10 minuta da nadođe. Premažite ih jajetom i pecite u šporetu na temperaturi od 200¨ 40 min. Punjenje Pomešajte mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i rendanu koricu limuna. Mleko provri i preliti preko maka i dobro izmešati, dodati suvo grožđe i ohladiti. Kada izvadite mak iz rerne, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi, kora će biti mekša i sočnija.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading