Starinski vojvođanski recept za ŠTRUDLU S MAKOM ali sa duplo više ukusnog fila
Makovnjača je mnogima omiljen kolač, a u obiteljima se recepti prenose iz generacije na generaciju. Evo jednog recepta za makovnajaču prepunu maka
Starinska štrudla s makom
SASTOJCI:
Ta testo:
1 kesica suvog kvasca
400 g mekog brašna
50 g šećera
2 jaja
80 g otopljenog putera
1/8 litra mleka
malo soli
korica pola limuna
Za fil:
400 g mlevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike meda
1 dl mleka
1 kašičica cimeta
rendana kora jednog limuna
50 g suvog grožđa
PRIPREMA:
Rastvorite kvasac i kašičicu šećera u 5 kašika toplog mleka, ostavite na toplom mestu 15 minuta. U činiju prosijte brašno, dodajte so, jaja, šećer, preostalo mleko, otopljeni puter i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu 50 minuta. Kada naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite na 1/2 cm debljine, premažite polovinom fila, urolajte, stavite na podmazan pleh i ostavite još 10 minuta da nadođe. Premažite ih jajetom i pecite u šporetu na temperaturi od 200¨ 40 min. Punjenje Pomešajte mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i rendanu koricu limuna. Mleko provri i preliti preko maka i dobro izmešati, dodati suvo grožđe i ohladiti. Kada izvadite mak iz rerne, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi, kora će biti mekša i sočnija.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
MAKOVNJAČA PO STAROM RECEPTU BUDI NOSTALGIJU Ista kao ona iz bakine kuhinje, smaže se u trenu
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na dane detinjstva
Savršena i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više
Mirisna poslastica za sve svečane prilike.
NEODOLJIVA ŠTRUDLA SA MAKOM Fenomenalna i sočna, najbolje tražite duplu meru
Fenomenalna i sočna, svaki zalogaj je raj za sladokusce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)