Starinski vojvođanski recept za ŠTRUDLU S MAKOM ali sa duplo više ukusnog fila
Makovnjača je mnogima omiljen kolač, a u obiteljima se recepti prenose iz generacije na generaciju. Evo jednog recepta za makovnajaču prepunu maka
Starinska štrudla s makom
SASTOJCI:
Ta testo:
1 kesica suvog kvasca
400 g mekog brašna
50 g šećera
2 jaja
80 g otopljenog putera
1/8 litra mleka
malo soli
korica pola limuna
Za fil:
400 g mlevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike meda
1 dl mleka
1 kašičica cimeta
rendana kora jednog limuna
50 g suvog grožđa
PRIPREMA:
Rastvorite kvasac i kašičicu šećera u 5 kašika toplog mleka, ostavite na toplom mestu 15 minuta. U činiju prosijte brašno, dodajte so, jaja, šećer, preostalo mleko, otopljeni puter i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu 50 minuta. Kada naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite na 1/2 cm debljine, premažite polovinom fila, urolajte, stavite na podmazan pleh i ostavite još 10 minuta da nadođe. Premažite ih jajetom i pecite u šporetu na temperaturi od 200¨ 40 min. Punjenje Pomešajte mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i rendanu koricu limuna. Mleko provri i preliti preko maka i dobro izmešati, dodati suvo grožđe i ohladiti. Kada izvadite mak iz rerne, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi, kora će biti mekša i sočnija.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA MAKOM NA "ČAŠE" Uspeće i potpunim početnicima, a zamirisaće cela kuća
Slatka štrudla nestaće sa stola čim bude postavljena.
ŠTRUDLA SA MAKOM Čarobna zimska poslastica po starinskom receptu
Sočna, sa bogatim nadevom, od domaćih kora.
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA ZA 15 MINUTA Najjednostavniji recept koji ste videli
Podjednako ukusna, samo što ćete je brže napraviti. Sočan fil, sa mekanim korama.
BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš!
Poslastica od testa koja može biti i užina uz šolju mleka ili čaja.
AKO VOLITE KESTEN OVU POSLASTICU ĆETE OBOŽAVATI Kremasta i aromatična, prste da poližete
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
FENOMENALNE DOMAĆE KNEDLE SA LEŠNIK KREMOM Gotove začas, a pomeriće vam pamet koliko su dobre
Ako volite klasične knedle ove ćete obožavati.
ČOKO MOKO Drugačiji rolat koji se sprema začas, a topi se u ustima
Neodoljiv slatkiš nestaće sa stola odmah.
NEODOLJIVE KARAMEL ŠTANGLICE Gotove začas, a nestanu sa stola čim se postave
Slatki zalogajčići raspametiće i one koji ne vole slatko.
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)