MIRISNA ŠTRUDLA SA MAKOM Neodoljiva poslastica iz baka Verine kuhinje, po receptu starom 30 godina

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Sočna i mekana kao duša, najbolje odmah stavite duplu meru.

štrudla sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 g masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 g mlevenog maka
  • 200 g šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zakuvajte mleko pa skinite sa šporeta i dodajte kašiku šećera. Dodajte izdrobljen svež kvasac i malo brašna pa ostavite da se aktivira. Zasebno umutite dva žumanca pa dodajte u aktiviran kvasac. Dobro promešajte pa sipajte u vanglu sa brašnom i malo soli. Zamesite testo pa ga ostavite da narasta, na pobrašnjenoj radnoj površini. Pustite da mleko provri pa umešajte mak i šećer. Fil zakuvajte pa skinite sa ringle i pustite da se prohladi. Podelite nadošlo testo na 3 dela. Oklagijom razvucite u oblik pravougaonika svaki deo pa premažite mašću i puterom. Nafilujte filom od maka pa zarolajte u oblik štrudle. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Zatim svaku štrudlu premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumene. 

@moja.trpeza

Bela kukuruzna proja Jednostavan recept za kukuruzni hleb Sastojci: • 300 g belog kukuruznog brašna • 200 ml kisele vode • 1 kesica praška za pecivo • 1 jaje • 1 kašičica soli Priprema: 1. U posudu sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. 2. Sve sastojke dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. 3. Smesu prelijte u prethodno podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. 4. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok hleb ne dobije zlatnu boju. Idealno za doručak ili kao dodatak uz čorbe i variva! ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading