Da li možete da odolite ovom slatkom savršenstvu? ČOKOLADNOJ BAKLAVI niko nikad nije rekao ne!
Baklava je poznata poslastica s mlevenim orasima i šećernimi sirupom koja što duže stoji, to je bolja. Ništa
Čokoladna baklava
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
500 g čokolade
500 ml šlaga
200 g seckanih oraha ili lešnika
100 ml ulja za premaz
Za sirup:
1 l vode
1 kg šećera
1 limun
Priprema:
Zagrejati šlag i u njemu istopiti čokoladu. Dobro podmažite posudu za pečenje. Baklavu slagati ovim redom: kora-premazati uljem-kora-premazati čokoladom i tako dok ne ponestane kora. Gornja gora, naravno, treba da ostane čista. Još sirovu baklavu isecite na poznate rombove.Pecite na 190 stepeni 10 minuta, pa smanjite rernu na 150 i pecite još 45 minuta. Pazite da ga ne potamnite previše. Morate ohladiti sirup pre sipanja. Pola limuna iseći na kriške i od polovine iscediti sok i dodati u vodu i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Kada se šećer rastvori, kuvajte još 15 minuta. Na gotovu baklavu poređajte kriške limuna i prelijte je sirupom. Baklavu pre serviranja možete ohladiti, a može se jesti i topla!
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM Klasik bez premca za pravo uživanje
Ako volite klasičnu baklavu, ovu ćete obožavati.
LIČI NA BAKLAVU, ALI NIJE Starinski kolač orasnik je pun oraha i sočan od preliva
Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)