Da li možete da odolite ovom slatkom savršenstvu? ČOKOLADNOJ BAKLAVI niko nikad nije rekao ne!

alo.rs

08:00

Slatki kutak 0

Baklava je poznata poslastica s mlevenim orasima i šećernimi sirupom koja što duže stoji, to je bolja. Ništa

Da li možete da odolite ovom slatkom savršenstvu? ČOKOLADNOJ BAKLAVI niko nikad nije rekao ne!
Shutterstock

 

Čokoladna baklava

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

500 g čokolade

500 ml šlaga

200 g seckanih oraha ili lešnika

100 ml ulja za premaz

Za sirup:

1 l vode

1 kg šećera

1 limun

Priprema:

Zagrejati šlag i u njemu istopiti čokoladu. Dobro podmažite posudu za pečenje. Baklavu slagati ovim redom: kora-premazati uljem-kora-premazati čokoladom i tako dok ne ponestane kora. Gornja gora, naravno, treba da ostane čista. Još sirovu baklavu isecite na poznate rombove.Pecite na 190 stepeni 10 minuta, pa smanjite rernu na 150 i pecite još 45 minuta. Pazite da ga ne potamnite previše. Morate ohladiti sirup pre sipanja. Pola limuna iseći na kriške i od polovine iscediti sok i dodati u vodu i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Kada se šećer rastvori, kuvajte još 15 minuta. Na gotovu baklavu poređajte kriške limuna i prelijte je sirupom. Baklavu pre serviranja možete ohladiti, a može se jesti i topla!
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading