LIČI NA BAKLAVU, ALI NIJE Starinski kolač orasnik je pun oraha i sočan od preliva
Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama.
Sastojci:
Kore:
500 g brašna
200 ml hladne vode
2 kašičice sode bikarbone
1 prsohvat soli
150 ml ulja
20 kašika mlevenih oraha
10 kašika šećera
Šerbet:
500 g šećera
1,5 čaša voda
Priprema:
Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Podeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti testo u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mlevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na poslednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet pre služenja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
KREMASTI KADAIF SE TOPI U USTIMA Recept za baršunasti slatkiš sa orasima
Super ide uz kafu.
ORAH KOCKE BUDE SVA ČULA Jednostavne, a savršene, polizaćete i tanjir
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Baš kao kolač na kome su odrasle generacije, prste da poližete
Sočan i sladak, po receptu bez mane.
STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Sočan i mekan, a med mu daje poseban šmek.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)