LIČI NA BAKLAVU, ALI NIJE Starinski kolač orasnik je pun oraha i sočan od preliva

Trpeza/ V.V.

08:30

Bakina vanglica 0

Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama.

LIČI NA BAKLAVU, ALI NIJE Starinski kolač orasnik je pun oraha i sočan od preliva
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Kore:

500 g brašna

200 ml hladne vode

2 kašičice sode bikarbone

1 prsohvat soli

150 ml ulja

20 kašika mlevenih oraha

10 kašika šećera

Šerbet:

500 g šećera

1,5 čaša voda

Priprema:

Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Podeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti testo u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mlevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na poslednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet pre služenja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading